Сергеј Гривцов

Бивши ученик Рачунарске гимназије на челу развојног тима водеће светске компаније GoDaddy

Kада је реч о професијама из области  IT-а оно што је важно је да се увек буде у току тј. да онај ко се бави IT-ем има увек нова и применљива знања. Рачунарска гимназија управо томе учи своје ђаке. Она им кроз свој школски програм и врхунске професоре омогућава стицање савремених техника и вештина. Један од начина на који то чини је и сарадња са најбољим светским компанијама као што су Microsoft, Oracle i Cisco које помажу нашим ученицима у стицању неопходних знања и међународно признатих сертификата. Због свега овога матурантима Рачунарске гимназије су отворена врата факултета свих усмерења, како у земљи, тако и у иностранству. Којим год путем даље да крену, увек ће им бити потребна знања и вештине које су стекли у Рачунарској гимназији!

То нам јасно говори и пут којим је кренуо бивши ученик Рачунарске гимназије талентовани Сергеј Гривцов.

Одмах по завршетку Рачунарске гимназије запослио се у фирми Devanа Technologies која се тада звала Prelovac Media и за веома кратко време доспео на чело развојног тима као главни инжењер (head of engineering).

Интересовање за програмирање пробудиле су му игре.

За програмирање се заинтересовао правећи мапе у Warcraft 3, а циљ му је био да почне да прави своје игре. Развијање игара је, како каже, оно што га је вукло да учи и напредује у програмирању. У време када је завршио Рачунарску гимназију фирми Devana Technologies били су потребни људи који ће радити на игрици. Како су га  игрице одувек привлачиле решио је да се пријави за посао. У то време фирма  развијале две игре, али како оне никада нису завршене Сергеј је добио понуду да почне да се бави Web developmentom за који није био превише заинтересован, али је прихватио понуду због изазова и радозналости да проба нешто ново, да сазна нешто ново и надогради своја дотадашња знања. Испоставило се да му се веома свидело и довело на чело развојног тима Devane (head of engineering). Његов задатак је био да помогне и омогући да се идеје развојног тима спроведу у дело.

Поред тога што и сам кодирам ствари које правимо, приоритет ми је да са развојним тимом договорим  који су задаци актуелни и да направимо поделу ко шта ради. У сваком тренутку сам ту да помогнем око проблема који се јављају и да реагујем на непредвиђене. Осим тога моја улога је и да постављам процесе у самом тиму, односно како ће тим радити, стандарде у коду, осигуравање квалитета кода и слично”.

Сергеј је био део тима који је 2016. године лансирао ManageWP Orion.

ManageWP је сервис за једноставније и брже управљање различитимWordPress инсталацијама. ManageWP сервис који је лансиран још 2012. године дело је компаније Devana Technologies показао се као незаменљив алат за управљање различитим WordPress сајтовима, сводећи развој и одржавање на једно централно место за многобројне дизајнере и девелопере. Последња верзија под називом ManageWP Orion на којој је  две године радио тим од тридесет људи укључујући и Сергеја лансирана је 2016. године.

За мене је то нешто на чему сам провео две године и то је био велики пут који није лак за пребродити. На дан лансирања скоро цео тим је радио преко 30 сати без престанка, па је то сигурно нешто што ћу ја и људи памтити. Дивно искуство за све који су учествовали”.

Највећи светски регистар домена и hosting provajder, GoDaddy, 2016. године постао је власник ManageWP сервиса чиме је комплетан београдски тим прешао да ради за GoDaddy, а ова америчка компанија је и званично отворила канцеларију у Европи. 

Данас је Сергеј Гривцов на челу тима програмера  GoDaddy канцеларије у Београду. Његов задатак је да се идеје спроведу у дело и ту је да помогне и омогући да се то и реализује.

Чињеница да је GoDaddy ушао на тржиште Европе кроз представништво у Србију и тим лоциран у Београду  показатељ је који можда и најбоље суди о знању наших инжињера и developera што нас враћа на почетак и причу о Сергеју Гривцову, талентованом матуранту Рачунарске гимназије.