Рачунарска гимназија у Београду

Рачунарска гимназија је прва информатичка гимназија у Србији и једина у Београду. Омогућава ученицима да, поред темељног општег образовања, стекну и стручна знања и вештине из области информационих технологија. Менторски рад, примењиво знање, широко опште образовање, међународни сертификати и искусан наставни кадар наш су рецепт за стварање успешног програмера, администратора, дизајнера.

Циљ Рачунарске гимназије је да своје ученике оспособи за самосталан рад, а у исто време омогући и широку проходност на све факултете у земљи и иностранству. Наши ученици су успешни студенти Електротехничког факултета, Математичког, Рачунарског, Машинског, Факултета организационих наука, Грађевинског, Архитектонског факултета, па и Филозофског, Правног и Филолошког факултета. Такође, наши ђаци наставили су своје школовање и у иностранству (Велика Британија, САД, Холандија).

Наставни план и програм Рачунарске гимназије састоји се из групе стручних предмета из области информационих технологија, као и предмета за стицање општег образовања. Велики акценат стављамо и на практичну примену стечених вештина. Предавачи имају дугогодишње искуство у раду са ученицима и професионално знање. Међу њима има истакнутих професора, доктора наука, магистара и аутора научних публикација.

Одлуком Министарства просвете из 2005. године школа је почела са радом. За кратко време  Рачунарска гимназија се нашла међу првих пет школа по успесима својих ученика на такмичењима из природних наука (информатика, математика, физика, астрономија). За десет година постојања школе, наши ђаци освојили су преко 300 награда. Учествовали су на домаћим и међународним олимпијадама и донели бројне награде и медаље. Такође, посебно признање добили смо од Министарства када је шест државних гимназија из Србије почело да примењује наш план и програм, уз нашу сагласност и стручну обуку.
Рачунарска гимназија је 2007. године била домаћин прве јуниорске Балканске олимпијаде из информатике, а 2012. је код нас одржана и Балканска олимпијада из информатике за ученике средњих школа.

Шта ћу научити?

Кроз редовну наставу и сарадњу са највећим светским ИТ компанијама, у току средњошколског образовања наши ученици науче:
-    Информатику, математику и физику тако да без проблема упишу факултет који желе,
-   Темељна знања из свих осталих предмета која омогућују упис и на остале природне и друштвене факултете,
-    Информатику тако да успешно могу да раде и пре завршетка гимназије,
-    Прављење игрица,
-    Креирање апликација,
-    Израду web сајтова,
-    Администрацију рачунарских мрежа,
-    Рад са алгоритмима,
-    Безбедност и заштиту рачунара,
-    Рад са базама података,
-    Информатику, математику и физику тако да могу успешно да се такмиче и на међународним олимпијадама и наставе традицију освајања награда и медаља,
-    Рад са графичким софтверима,
-    Рад са програмима из пакета Microsoft Office,
-    Одржавање рачунара.

Шта могу да радим?

Највећа дилема при одабиру школе јесу занимања и послови који се могу обављати након завршетка школовања. Предност Рачунарске гимназије јесте спој гимназије и средње стручне школе. Тиме се обезбеђује велика предност на тржишту рада, у области која је једна од најтраженијих код нас и у свету, а уз то и одлично плаћена.
Након завршетка РГ-а, ученици се могу запослити као ИТ професионалци у различитим областима:
-    Програмер (C#, HTML, ASP.NЕТ, JavaScript, SQL)
-    Wеb програмер
-    Oracle програмер
-    Администратор рачунарских мрежа
-    Администратор база података
-    Графички дизајнер
-    Wеb дизајнер