Професорке РГ на Oracle Академији у Холандији

06. август 2007.
Професорке Рачунарске гимназије Бранислава Бајковић-Лазаревић и Душа Зорановић су током маја, јуна и јула 2007. године похађале Oracle акдемију. Душа Зорановић је пратила Дизајнирање база података и програмирање у SQL-у, први и основни курс. Како је Бранислава први ниво завршила још прошле године, она је овог пута похађала Програмирање у PL/SQL-у. Обука је подразумевала девет недеља тренинга преко Интернета, и шест радних дана у Oracle Институту у De Meern-у у Холандији. |

У Институту су истовремено радиле три групе полазника из више земаља: Мађарске, Енглеске, Естоније, Холандије, Хрватске и Србије. Предавачи су били из Белгије и САД-а. Специјални гости су били награђени ученици и наставници из Румуније. Поред рада на областима из база података, значајно је било и то што је Oracle академија на једном месту окупила професоре информатике из различитих земаља и тиме им пружила прилику да размене своја искуства. Можемо да закључимо да се план, програм и рад Рачунарске гимназије истичу у односу на друге школе по свом квалитету. Обе професорке Рачунарске гимназије су имале најбоље резултате у својим групама на завршном испиту и добиле су Oracle сертификате.

Курсеви Дизајнирање база података и програмирање у SQL-у и Програмирање у PL/SQL-у покривају основне појмове о релационим базама података. Учи се моделитрање базе, поступак којим се на основу пословних захтева креира модел података који се користи као основа за изградњу базе података. SQL се темељно учи, од наредби за претраживање базе, креирање табела, модификовања постојећих података до доделе права приступа корисницима. PL/SQL је програмски језик који омогућава јако ефикасан рад са базом података.

Основна идеја коју је Oracle имао при оснивању Академије је да допринесе образовању широм света. Циљ рада Академије је да се ђацима у средњим школама пруже сви потребни услови да стекну што боље знање о базама података и програмирању, као и да стекну праксу која ће им помоћи у даљем академском образовању али и једног дана при запошљавању. Као део резултата овогодишњег рада Академије ће се организовати курсеви за ђаке при Рачунарској гимназији из области база података.