Рачунарска гимназија у посети Центру за заштиту деце

Представници Рачунарске гимназије данас су посетили Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду. Након поделе новогодишњих пакетића, које су припремили и за које су новац прикупили ученици гимназије, група је обишла малишане и провела мало времена у игри и дружењу, као и у разговору са васпитачицама. На крају је догововрено да следећа посета буде боље планирама како би више времена провели са децом. Фотографије можете погледати у галерији.

“Кроз простор и време” одличним ученицима

Ученици Рачунарске гимназије, који су полугодиште завршили са одличним успехом, добили су на поклон часопис „Кроз простор и време” од издавача, yз честитке за новогодишње празнике. То је нови магазин посвећен физици, астрономији, технологији и науци у ширем смислу. Више можете сазнати на адреси www.kpv.rs.

Момчило Стојковић у финалу Intel Digital Drag Race

Као део промоције новог Core I7 процесора, Intel је организовао светско такмичење у прављењу специјалних ефеката под називом Intel Digital Drag Race. На конкурс се јавио велики број људи из целог света, од којих су одабрана четири најбоља VFX (Visual FX) аматерска рада. Међу изабранима је и рад Момчила Стојковића, ученика Рачунарске гимназије, који је и проглашен најбољим чиме је освојио награду "Best Internet VFX Video 2008". У другој фази, Момчило се такмичи са професионалним аутором изабраним од стране Intel-a. Дат им је рок од два дана да направе кратак филм на тему Power.

Радове можете погледати на адреси: blog.digitaldragrace.com, а гласање траје до 29.12.2008.

Душа Зорановић на Светском форуму иновативних наставника

Светски форум иновативних наставника одржан је од 3. до 6. новембра у Хонг Конгу, под покровитељством компаније Microsoft. Рачунарску и Математичку гимназију је на овом скупу представљала Душа Зорановић. Она је приказала пројекат „Изучавање науке кроз блоговање“ (енг. Exploring science through blogging), који је освојио награду на Европском форуму иновативних наставника, одржаном у Загребу почетком марта 2008. године. Учешће Душе Зорановић, наставника из Србије, на овом великом светском догађају је омогућила ангажованост Катарине Милановић, која води Microsoft програм "Партнери у учењу“.


Предавање о ХИВ-у

Предавачи Омладине ЈАЗАС-а одржали су данас интерактивно предавање о ХИВ-у ученицима Рачунарске гимназије. Предавање у трајању од једног школског часа помогло је ученицима да се информишу о овом вирусу и начинима заштите.

Трибина "Информатичка знања": Светски форум за наставнике, Хонг Конг 2008.

Двадесеттрећа трибина "Информатичка знања" одржаће се 18.12.2008. у 19.30 часова. Тема трибине је Светски форум за наставнике одржан у Хонг Конгу 2008. године, а предавач је Душа Зорановић.

|

Microsoft, ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибуну последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у Улици Кнеза Михаила 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима у области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје.

Кординатори трибине:

  • Професор др Душан Тошић
  • Професор мр Бранислава Бајковић
  • Професор Миодраг Ђуришић

Марија Јанковић са групом ученика у посети Данској

“За мене је најјачи утисак оставило то што се и у данским школама и у парламенту, и уопште у тамошњем животу, веома много користи техника. У свакој учионици постоји пројектор, па наставник не мора да црта и пише по табли. Компјутери повезани са Интернетом су у ходницима, салама. Ученици уместо свезака у школу носе свој лаптоп који им служи за хватање бележака. И на часовима се раде пројекти“ – каже Марија Јанковић из београдске Рачунарске гимназије.

 

Нови број часописа РГ Плус - 2008/01

Ново издање часописа ученика Рачунарске гимназије, РГ Плус, можете преузети са нашег сајта у PDF формату. У овом броју вас очекују бројни занимљиви текстови о рачунарству, музици, књижевности, спорту и односима. У менију са леве стране изаберите "РГ Плус" за садржај и преузимање.

Рачунарска гимназија на Oracle Academy Day

Ученици другог разреда Рачунарске гимназије – Стефан Михаиловић, Лука Хамза и Стефан Кучевић, представили су свој награђен рад у оквиру Oracle Academy Day-a, одржаног 17. новембра у хотелу Holiday Inn у Београду. Они су, као ученици првог разреда, освојили четврто место на овогодишњем Светском такмичењу у моделирању података (Oracle Academy Global Data Modeling Competition 2008). На конференцији је, у оквиру представљања практичних искустава Oracle Академије, учествовала и професор Математичке и Рачунарске гимназије Бранислава Бајковић-Лазаревић. Рачунарска гимназија је део Oracle Academy програма од 2006. године.

Трибина "Информатичка знања": Сигурност веб апликација

Двадесеттрећа трибина "Информатичка знања" одржаће се 27.11.2008. у 19.30 часова. Тема трибине је Сигурност веб апликација, а предавач је Станко Николић (Microsoft).

Microsoft, ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибуну последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у Улици Кнеза Михаила 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима у области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје.

Кординатори трибине:

  • Професор др Душан Тошић
  • Професор мр Бранислава Бајковић
  • Професор Миодраг Ђуришић