Млади научници на пријему у САНУ

Међу најбољим младим научницима Србије, освајачима бројних медаља на међународним такмичењима из математике, физике, информатике и астрономије, који су јуче били на пријему у Српској академији наука и уметности, гост је био и Угљеша Стојановић, бивши матурант Рачунарске гимназије. На пријему организованом у част младих научника, који су нашу земљу представили на најбољи начин, поручено им је да је Србија намерна да свој развој заснива на знању и да би они требали да се и даље усавршавају.|

"Имамо само седам одсто људи са факултетском дипломом, а од вас очекујем да то поправите. Утичите на вршњаке да се баве науком. Саветујем вам да не губите енергију и интересовање за науку, јер је наука страст мањег интензитета него неке друге страсти, али траје много дуже.", поручио је Никола Хајдин, председник САНУ.

Ученик РГ-а учествовао у пројекту "Птица робот"

Свечано уручење друге "Птице робот" граду Београду одржано је прошле недеље у парку код општине Савски венац. Том приликом представљене су и компјутерске игрице на тему рециклаже, чији је аутор ученик трећег разреда Рачунарске гимназије, Сергеј Гривцов.|

Игрице су доступне деци на рачунарима у просторијама општине Савски венац, а представљају награду за коришћење Птице робот и поступак рециклаже лименки.

"Било ми је задовољство да креирам игрице које могу да помогну у нечему корисном, као што је развијање еколошке свести код најмлађих, а не да буду само игрице. Трудио сам се да оне буду што интересантније, али имају и јаку еколошку поруку. Надам се да ће оне имати жељени ефекат." - изјавио је Сергеј Гривцов.

Почео "/Rg/aming" турнир

У организацији Ученичког парламента Рачунарске гимназије, данас је у просторијама школе почео "/Rg/aming" турнир. По речима Владете Путниковића, председника Ученичког парламента, турнир у игрању најпопуларнијих игрица одржаваће се сваког понедељка за заинтересоване ученике РГ-а, који ће формирати своје тимове. У избору игрица које ће бити на самом турниру учествоваће, својим гласовима, сви ученици гимназије. Крајем школске године планирано је одржавање финалног турнира, на ком ће бити проглашене најбоље екипе, које ће освојити вредне награде.

На првом одржаном турниру победила је екипа другог разреда МК[8], док је друго место освојио тим RickTroll у Counter Strike-у.

Такмичење "Програмер јуниор 2011"

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија организују, шесту годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа.

Радови се могу пријавити као: апликативни програм (коришћењем програмског језика по избору) или презентација (HTML, Power Point, Flash или други алат по избору).|

Теме овогодишњег Програмер јуниора су:

 • „Мисли глобално, рециклирај локално“,
 • „Киборг – човек или машина“,
 • „ИТ и ти“,
 • „У свету бројева“.

  Пријављивање на конкурс и уплоад радова се врши путем веб сајта Рачунарске гимназије (www.rg.edu.rs/prj2011) од 10.12.2010. до 17.01.2011. године.

  Техничке напомене:
 • Mаксимална величина рада је 15 МB, јер ће бити преузимани са сајта ради гласања.
 • Aпликације могу бити написане у било ком програмском језику али морају бити компајлиране и извршне на Windows платформи.
 • Пожељно је да презентације буду самосталне (не захтевају инсталиран додатни софтвер).
 • Обратити пажњу на фонтове који нису стандардни - треба да иду уз апликацију или да буду интегрисани у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.

  За пристигле радове ће бити омогућено интернет гласање на сајту Рачунарске гимназије (www.rg.edu.rs ). Интернет гласање ће трајати од 24. јануара – 14. фебруара 2011. године. Ученици ће својим гласовима учествовати у избору најбољих, који ће презентовати своје радове на финалу такмичења.

  Време за презентацију радова је 15 минута. Презентација мора бити на српском језику. Такмичење организује и спроводи комисија коју формирају Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија. Резултати ће бити објављени два сата по завршетку презентације последњег рада.

  Свечана додела награда одржаће се истог дана у просторијама Рачунарске гимназије, сви учесници накнадно ће бити обавештени о сатници финала такмичења.

  Главни спонзори такмичења су издавачке куће Порталибрис и ЦЕТ, које су обезбедиле и гласне награде: лаптоп, мобилни телефон и екстерни хард диск.
 •  

  Учешће проф. Душе Вуковић на „Oracle Academy Day“

  Професорка Рачунарске гимназије, Душа Вуковић, имала је запажену презентацију на конференцији „Oracle Academy Day“, одржаној 4. новембра 2010. године у хотелу Holiday Inn. Презентација се односила на искуство проф. Вуковић као предавача на међународној обуци за наставнике. |

  У оквиру Oracle корпорације, једне од водећих светских компанија у области информационих технологија, Oracle Академија је посвећена партнерствима са образовним институцијама и као таква пружа разне програме сарадње средњим школама, високим школама и факултетима.

  Рачунарска гимназија сарађује са Oracle Академијом од 2006. године. Између осталог, на овогодишњем Институту Oracle Академије за централну и источну Европу и Африку одржаном у Прагу, проф. Вуковић је била ангажована као асистент предавача.

  РГ на математичком такмичењу "МГМАТ 2010"

  У четвртак 28. октобра 2010. године, у организацији Математичке гимназије из Београда, одржано је међународно такмичење из математике под називом „МГМАТ 2010“. На позив организатора, поред ученика из Русије, учествовали су и ученици Рачунарске гимназије. Иван Дрецун, Павле Лукић и Душан Попадић, ученици првог разреда РГ-а, постигли су запажене резултате из обе такмичарске области: алгебре и геометрије.

  Јесењи распуст од четвртка

  Јесењи распуст за ученике основних и средњих школа у Србији почеће у четвртак, 4. новембра, како је предвиђено календаром рада за школску 2010/2011. годину.

  Одмор ће трајати четири дана, па је први наставни радни дан понедељак, 8. новембар.

  РГ на кошаркашком првенству

  Екипа ученика Рачунарске гимназије учествовала је на Првенству средњих школа општине Стари град у кошарци. Такмичење је одржано на теренима СЦ "Милан Гале Мушкатировић", а боје РГ-а бранила је екипа у саставу: Ненад Васић, Милош Јепуровић, Сергеј Гривцов, Лазар Травица, Стефан Вујошевић, Дарко Голубовић, Игор Мијатовић, Стеван Миличић, Марко Ћетковић и Вук Бјелобрк.

  Фотографије са такмичења погледајте у галерији.

  Гимназија на Сајму књига

  На управо завршеном 55. међународном Сајму књига, који је одржан од 25. до 31. октобра на Београдском сајму, представила се и Рачунарска гимназија. Посетиоци сајма могли су да добију детаљне информације о наставном плану и програму, наставном кадру, информатичком такмичењу за ученике основних школа "Програмер јуниор 2011", пријемном испиту и упису у гимназију.


  Ученик РГ-а трећи на Градском такмичењу у пливању

  Игор Мијатовић, ученик другог разреда Рачунарске гимназије, освојио је треће место на управо одржаном Градском такмичењу средњих школа у пливању. Поред њега, Рачунарску гимназију су представљали и: Дарко Голубовић, Лазар Травица и Александар Томић.

  Такмичење младих пливача је одржано у четвртак 21. октобра 2010. године на базенима пливачког клуба "Врачар".