Почео зимски распуст

Зимски распуст за ученике основних и средњих школа почео је данас и трајаће до понедељка 16. јануара 2012. године.

Свим ученицима и наставном особљу желимо срећну и успешну предстојећу годину!

РГ на скупу "Информатичко образовање у пракси"

На скупу који су организовали Привредна комора Београда и Удружење е-Развој, под називом "Информатичко образовање у пракси", представљена је и Рачунарска гимназија. Љиљана Бјеличић, портпарол гимназије, упознала је присутне са планом рада у гимназији, као и бројним успесима ученика на државним и међународним такмичењима. Представљен је и оснивач РГ-а, компанија ЦЕТ, као и Рачунарски факултет, а међу присутнима су били и ђаци Рачунарске гимназија.

ПРОГРАМЕР ЈУНИОР 2012

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, седму годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа. Радови се могу пријавити као:

 • Апликативни програм – коришћењем програмског језика по избору
 • Презентација – HTML, Power Point, Flash или други алат по избору

Теме за „Програмер јуниор 2012“ су:

 • Свет рачунарства
 • Тврђаве у Србији
 • Прича о познатом математичару

Пријављивање на конкурс и уплоад радова се врши путем веб сајта Рачунарске гимназије (www.rg.edu.rs) до 13.01.2012. године.

|

Техничке напомене:

 • Максимална величина рада је 15 МB, јер ће бити преузимани са сајта ради гласања.
 • Апликације могу бити написане у било ком програмском језику али морају бити компајлиране и извршне на Windows платформи.
 • Пожељно је да презентације буду самосталне (не захтевају инсталиран доданти софтвер).
 • Обратити пажњу на фонтове који нису стандардни - треба да иду уз апликацију или да буду интегрисани у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.

За пристигле радове ће бити омогућено интернет гласање на сајту Рачунарске гимназије(www.rg.edu.rs ). Интернет гласање ће трајати од 01. – 14. фебруара 2012. године. Ученици ће својим гласовима учествовати у избору најбољих, који ће презентовати своје радове на финалу такмичења.

Време за презентацију радова је 15 минута. Презентација мора бити на српском језику. Такмичење организује и спроводи комисија коју формирају Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија. Резултати ће бити објављени два сата по завршетку презентације последњег рада.

Свечана додела награда одржаће се истог дана у просторијама Рачунарске гимназије, сви учесници накнадно ће бити обавештени о сатници финала такмичења.

Награде су:

 1. Лаптоп
 2. Таблет
 3. Екстерни хард диск

Спонзори награда: CET, Порталибрис.

Трибина "Реализација Microsoft програма - партнер у учењу"

Тридесет прва трибина "Информатичка знања" одржаће се 22.12.2011. године у 19.30 часова. Тема трибине је "Реализација Microsoft програма - партнер у учењу", а предавач је Душа Вуковић, професор Рачунарске и Математичке гимназије.

ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибину последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у улици Кнез Михаилова 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима у области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје. Трибина информатичка знања је акредитован семинар (каталошки број 135) за школску 2011/2012. годину.

Новчане стипендије за ученике РГ-а

Ученици првог, другог и трећег разреда Рачунарске гимназије који постигну најбоље резултате на државном такмичењу које организује Министраство просвете Републике Србије у току школске 2011/2012 године имаће могућност да остваре право на новчане стипендије у 10 месечних рата.

За освојено прво место на државном такмичењу стиче се 5 бодова, за друго место 3 бода, а за трећу награду 1 бод. Прву новчану стипендију добиће ученици са освојених 5 и више бодова, другу за 3 или 4 бода, а трећу ђаци који својим успехом освоје један или два бода.

Тридесета трибина: тема "ГеоГебра у настави"

Тридесета трибина "Информатичка знања" одржала се 24.11.2011. године у просторијама ЦЕТ-а и Рачунарске гимназије. Тема трибине је била “Примена ГеоГебре у настави“, а одржала је Милена Марић.

ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибину последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у улици Кнез Михаилова 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима о области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје. Трибина информатичка знања је акредитован семинар (каталошки број 135) за школску 2011/2012. годину.

Обука "Technology in the Classroom"

Рачунарска гимназија и ЦЕТ, у сарадњи са Micro-Enterprise Acceleration Institute (MEA-I) из Женеве, организују тренинг за наставнике под називом "Technology in the Classroom". Обука ће се одржати од 5. до 9. децембра 2011. године (Кнез Михаилова 6/6), сваког дана од 14-20 часова. Тренинг је намењен свим наставницима који желе да унапреде своја предавања уз употребу нових технологија.

Присуство на скупу је бесплатно, а пријаве трају до 30. новембра 2011. године.

Игор Мијатовић освојио медању у пливању

Игор Мијатовић, ученик трећег разреда Рачунарске гимназије, освојио је треће место на Отвореном јуниорском првенству у пливању, у дисциплини краул на 1500м. Првенство је одржано у Зрењанину, средином новембра, а Игор се такмичио и у дисциплини 400м краул, где је освојио пето место.

Посета ученика РГ-а школи у Бечу

Ученици првог и другог разреда Рачунарске гимназије, Ана Жегарац, Павле Портић, Иван Дрецун и Душан Попадић, у организацији професорке Душе Вуковић посетили су Вишу техничку школу „htl donaustadt“ (www.htl-donaustadt.at) у Бечу. Домаћини током посете су им били професор програмирања Herbert Feichtinger и професорка друштвених наука Irmgard Dachler-Wurz.

Ученици су обишли штанд школе домаћина на сајму моделарства, где је био изложен робот који плеше. Робот се покреће уз помоћ програма који су креирали ученици. На штанду је било изложено и возило, прототип направљен у школи, које се креће на струју или соларну енергију.

Током двочасовне радионице коју је организовао професор Herbert, ученици Рачунарске гимназије су се ангажовали у решавању проблема са померањем и распоређивањем вагона по шинама у складу са унапред задатим правилима. Ти тешки проблеми из реалног живота су одличан пример потребе за развијањем ефикасних алогоритама из области графова и креирањем апликација које ће дати брзо и прецизно решење и тиме уштедети ресурсе у пословању железнице.

У оквиру школе постоји и Тренинг фирма, која пружа ученицима окружење које је идентично радном окружењу које их чека када заврше школу.

Душа, професорка Рачунарске гимназије, је одржала презентацију ученицима трећег разреда „htl donaustadt“ школе о раду Рачунарске гимназије и Математичке гимназије у Београду.

Као и Рачунарска гимназија, школа „htl donaustadt“ нуди својим ученицима могућност добијања сертификата неких од водећих светских компанија у области информационих технологија. Школа „htl donaustadt“ изводи Oracle, Java, Cisco и IBM курсеве интегрисане у редовну наставу. Ученици Рачунарске гимназије су током ове посете присуствовали часу у кабинету за рачунарске мреже у којем се изводи настава по курсу Cisco академије.

Поред школе, екипа Рачунарске гимназије обишла је и бројне знаменитости Беча.

ЦЕТ и РГ организују зимски камп рачунарства

ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија ове године организују зимски камп рачунарства за ученике основних школа у Србији. Камп ће се одржати на Дивчибарима од 8. до 15. јануара 2012. године, а поред обуке ученици ће имати времена да се баве спортским, музичким и зимским активностима.

Одобрава се специјални попуст од 4.100 динара за све ученике школа које учествују у акцији рециклаже. Пријаве за зимски камп трају до 30. новембра 2011. године. За детаљније информације позвати ЦЕТ школу рачунара.