Почео зимски распуст

Зимски распуст за ученике основних и средњих школа почео је данас и трајаће до понедељка 16. јануара 2012. године.

Свим ученицима и наставном особљу желимо срећну и успешну предстојећу годину!

РГ на скупу "Информатичко образовање у пракси"

На скупу који су организовали Привредна комора Београда и Удружење е-Развој, под називом "Информатичко образовање у пракси", представљена је и Рачунарска гимназија. Љиљана Бјеличић, портпарол гимназије, упознала је присутне са планом рада у гимназији, као и бројним успесима ученика на државним и међународним такмичењима. Представљен је и оснивач РГ-а, компанија ЦЕТ, као и Рачунарски факултет, а међу присутнима су били и ђаци Рачунарске гимназија.

ПРОГРАМЕР ЈУНИОР 2012

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, седму годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа. Радови се могу пријавити као:

 • Апликативни програм – коришћењем програмског језика по избору
 • Презентација – HTML, Power Point, Flash или други алат по избору

Теме за „Програмер јуниор 2012“ су:

 • Свет рачунарства
 • Тврђаве у Србији
 • Прича о познатом математичару

Пријављивање на конкурс и уплоад радова се врши путем веб сајта Рачунарске гимназије (www.rg.edu.rs) до 13.01.2012. године.

|

Техничке напомене:

 • Максимална величина рада је 15 МB, јер ће бити преузимани са сајта ради гласања.
 • Апликације могу бити написане у било ком програмском језику али морају бити компајлиране и извршне на Windows платформи.
 • Пожељно је да презентације буду самосталне (не захтевају инсталиран доданти софтвер).
 • Обратити пажњу на фонтове који нису стандардни - треба да иду уз апликацију или да буду интегрисани у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.

За пристигле радове ће бити омогућено интернет гласање на сајту Рачунарске гимназије(www.rg.edu.rs ). Интернет гласање ће трајати од 01. – 14. фебруара 2012. године. Ученици ће својим гласовима учествовати у избору најбољих, који ће презентовати своје радове на финалу такмичења.

Време за презентацију радова је 15 минута. Презентација мора бити на српском језику. Такмичење организује и спроводи комисија коју формирају Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија. Резултати ће бити објављени два сата по завршетку презентације последњег рада.

Свечана додела награда одржаће се истог дана у просторијама Рачунарске гимназије, сви учесници накнадно ће бити обавештени о сатници финала такмичења.

Награде су:

 1. Лаптоп
 2. Таблет
 3. Екстерни хард диск

Спонзори награда: CET, Порталибрис.

Трибина "Реализација Microsoft програма - партнер у учењу"

Тридесет прва трибина "Информатичка знања" одржаће се 22.12.2011. године у 19.30 часова. Тема трибине је "Реализација Microsoft програма - партнер у учењу", а предавач је Душа Вуковић, професор Рачунарске и Математичке гимназије.

ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибину последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у улици Кнез Михаилова 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима у области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје. Трибина информатичка знања је акредитован семинар (каталошки број 135) за школску 2011/2012. годину.

Новчане стипендије за ученике РГ-а

Ученици првог, другог и трећег разреда Рачунарске гимназије који постигну најбоље резултате на државном такмичењу које организује Министраство просвете Републике Србије у току школске 2011/2012 године имаће могућност да остваре право на новчане стипендије у 10 месечних рата.

За освојено прво место на државном такмичењу стиче се 5 бодова, за друго место 3 бода, а за трећу награду 1 бод. Прву новчану стипендију добиће ученици са освојених 5 и више бодова, другу за 3 или 4 бода, а трећу ђаци који својим успехом освоје један или два бода.

Тридесета трибина: тема "ГеоГебра у настави"

Тридесета трибина "Информатичка знања" одржала се 24.11.2011. године у просторијама ЦЕТ-а и Рачунарске гимназије. Тема трибине је била “Примена ГеоГебре у настави“, а одржала је Милена Марић.

ЦЕТ школа рачунара и Рачунарска гимназија организују трибину последњег четвртка у месецу у просторијама Рачунарске гимназије у улици Кнез Михаилова 6/VI у Београду. Циљ је упознавање са новостима о области ИТ, размена искуства, а и сами учесници креирају садржаје. Трибина информатичка знања је акредитован семинар (каталошки број 135) за школску 2011/2012. годину.

Обука "Technology in the Classroom"

Рачунарска гимназија и ЦЕТ, у сарадњи са Micro-Enterprise Acceleration Institute (MEA-I) из Женеве, организују тренинг за наставнике под називом "Technology in the Classroom". Обука ће се одржати од 5. до 9. децембра 2011. године (Кнез Михаилова 6/6), сваког дана од 14-20 часова. Тренинг је намењен свим наставницима који желе да унапреде своја предавања уз употребу нових технологија.

Присуство на скупу је бесплатно, а пријаве трају до 30. новембра 2011. године.

Игор Мијатовић освојио медању у пливању

Игор Мијатовић, ученик трећег разреда Рачунарске гимназије, освојио је треће место на Отвореном јуниорском првенству у пливању, у дисциплини краул на 1500м. Првенство је одржано у Зрењанину, средином новембра, а Игор се такмичио и у дисциплини 400м краул, где је освојио пето место.