Нови циклус припремне наставе

Обавештавамо све заинтересоване ученике за припремну наставу у Рачунарској гимназији да су у току пријаве за нови циклус уписа који ће кренути од 26.01.2013. године.
Термини одржавања: 02.02; 09.02; 23.02 2013.

Пријаве су на телефон 011/2636-090 или електронски на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. У пријави назначите који курс или курсеве желите да упишете и оставите своје контакт податке.

Детаљне информације погледајте овде.

Почиње зимски распуст

Од петка 28.12.2012. године почиње зимски распуст за ученике основних и средњих школа. Друго полугодиште ће почети у среду 16.01.2013. године.

Професорима и ученицима Рачунарске гимназије желимо срећне празнике и све најбоље у Новој години!

Обележавање "Дана планете Земље"

Програм свечане приредбе поводом припремног програма за прославу "Дана планете Земље" одржај је у свечаној сали ОШ "Лаза Костић" на Новом Београду. Поред обраћања прдставника хотела Hyatt Regency и презентације оригами технике ученицима, на скупу се представила и компанија ЦЕТ и Рачунарска гимназија.

Подржана је идеја очувања и заштите животне средине, са посебним освртом на стање у Србији, а домаћини су припремили одличан музичко-сценски наступ.

Гостовање у емисији "Трезор"

Иван Дрецун, Душан Попадић, Ана Жегарац и Војин Пупавац, ученици Рачунарске гимназије, гостовали су у емисији "Трезор" која се емитује на другом програму РТС-а. Тема емисије је била "Елементарне честице у физици", а наши ученици ће учестовавати и у наставку емисије која ће се снимати почетком другог полугодишта.

Почела обука Photoshop-a за наставнике

Рачунарска гимназија у сарадњи са Школом рачунара ЦЕТ организује обуку за рад у програму Adobe Photoshop за наставнике информатике. Наставу држи сертификовани Аdobe предавач, Предраг Бујић, а у току наредних неколико недеља полазници ће научити како да обрађују фотографије у овом популарном програму.

Настава се одржава суботом у просторијама Рачунарске гимназије и ЦЕТ-а, а по завршетку овог курса наставници ће научити дигиталну обраду фотографије, ретуширање, рад са селекцијама и слојевима.

Фотографије са обуке можете погледати у галерији.

Календар такмичења за 2012/2013 годину

На сајту Рачунарске гимназије можете погледати календар такмичења за ученике основних и средњих школа из математике и информатике за школску 2012/2013. годину. Недостају датуми такмичења из физике, који ће благовремено бити ажурирани. У просторијама Рачунарске гимназије и Рачунарског факултета одржаваће се информатичка надметања како за ученике основних, тако и за ученике средњих школа.

Погледајте календар.

Бесплатна WEB радионица за средњошколце

Рачунарски факултет почетком другог полугодишта организује бесплатну WЕB радионицу за по једног ученика из гимназија и електротехничких школа које се налазе на територији Београда. Радионицу ће држати професори и асистенти РАФ-а, а настава ће се одржавати суботом, почев од 02. фебруара 2013. године.|

У овој радионици упознаћемо се са архитектуром веба и основним принципима израде динамичких сајтова. Направићемо свој динамички сајт и у њему применити основе HTML, CSS, JavaScript и PHP - доминантних технологија модерног интернета. На крају радионице сваки учесник имаће свој мини-сајт и основу за даљи напредак и усавршавање на овом пољу.

Рок за пријаву је 25. јануар 2013. године на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Photoshop радионица за ученике

Због великог интересовања ученика ОШ "Доситеј Обрадовић" и ОШ "Мика Алас" поново је одржан јавни час, односно графичка радионица за обраду фотографије. Предавање на тему "Обрада фотографије у пар корака" (лекција из предмета „Примена рачунара“) приредио је професор РГ-а Предраг Бујић, који је иначе и сертификовани Adobe предавач. Основци су се упознали са радним окружењем програма за обраду фотографије (Photoshop) и научили како да побољшају своје фотографије или направе интересантне карикатуре.

Ово је четврти јавни час који Рачунарска гимназија приређује за матуранте основних школа из Београда. Заинтересоване школе могу пријавити своје ученике на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Потребно је оставити контакт податке како би се потврдило одржавање предавања, као и навести број ученика који долази.

Програмер јуниор 2013

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, седму годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа. Радови се могу пријавити као:

 • Апликативни програм – коришћењем програмског језика по избору
 • Презентација – HTML, Power Point, Flash или други алат по избору|

Теме за „Програмер јуниор 2013“ су:

 • Мобилни телефон - од настанка до данас
 • Кад порастем бићу ...
 • Европско првенство у кошарци
 • Место робота у савременом друштву

Пријављивање на конкурс и уплоад радова се врши путем веб сајта такмичења (www.prj.rg.edu.rs) до 25.01.2013. године.

|

Техничке напомене:

 • Максимална величина рада је 15 МB, јер ће бити преузимани са сајта ради гласања.
 • Апликације могу бити написане у било ком програмском језику али морају бити компајлиране и извршне на Windows платформи.
 • Пожељно је да презентације буду самосталне (не захтевају инсталиран доданти софтвер).
 • Обратити пажњу на фонтове који нису стандардни - треба да иду уз апликацију или да буду интегрисани у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.

За пристигле радове ће бити омогућено интернет гласање на сајту Рачунарске гимназије, које ће се одржати у фебруару 2013. године. Ученици ће својим гласовима учествовати у избору најбољих, који ће презентовати своје радове на финалу такмичења.

Време за презентацију радова је 15 минута. Презентација мора бити на српском језику. Такмичење организује и спроводи комисија коју формирају Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија. Резултати ће бити објављени два сата по завршетку презентације последњег рада.

Свечана додела награда одржаће се истог дана у просторијама Рачунарске гимназије, сви учесници накнадно ће бити обавештени о сатници финала такмичења.

Награде су:

 1. Нетбук
 2. Таблет
 3. Екстерни хард диск

Спонзори награда: CET, Порталибрис.

Toп 18 зaнимaњa зa 2013. гoдину

Бeoгрaд -- "Нajбoљи дaни” у нaрeднoj гoдини oчeкуjу прoгрaмeрe (softver developere), пoкaзуje листa нajтрaжeниjих зaнимaњa.

Њихoвe прoсeчнe гoдишњe плaтe у свeту прeлaзe ни мaњe ни вишe нeгo пeт цифaрa, a брoj oтвoрeних рaдних мeстa зa oву струку oд 2010. гoдинe пoрaстao je зa oкo 7 oдстo.

У Aмeрици прoсeчнa гoдишњa плaтa прoгрaмeрa изнoси чaк 90.530 дoлaрa, тe нe чудe прoгнoзe дa ћe брoj стручњaкa зa рaзвoj сoфтвeрa дo 2020. пoрaсти зa oкo 30 oдстo.

У Србиjи су тaкoђe aтрaктивнa IT зaнимaњa, a нajтрaжeниjи су прoгрaмeри, aдминистрaтoри мрeжe, дизajнeри.

|Прeмa рeзултaтимa истрaживaњa Рeпубличкoг зaвoдa зa стaтистику, прoсeчнa плaтa прoгрaмeрa у сeптeмбру oвe гoдинe изнoсилa je брутo 105.815 динaрa. Ипaк joш пунo рaдних мeстa чeкa дa будe пoпуњeнo.

У врху Фoрбeс-oвe листe нajтрaжeниjих зaнимaњa нaшли су сe и рaчунoвoђe и рeвизoри, кao и мaркeтинг истрaживaчи и стручњaци, чиje су прoсeчнe гoдишњe плaтe зa oкo трeћину мaњe oд oних кoje имajу прoгрaмeри.

Прeмa Фoрбсoвoj листи, тoп 18 зaнимaњa зa 2013. гoдину

- Softver developer (прoгрaмeр) - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe oвoг зaнимaњa je 7 oдстo, a прoсeчнa плaтa je 90,530 дoлaрa гoдишњe.
- Рaчунoвoђe и рeвизoри - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 3 oдстo; a прoсeчнa плaтa изнoси 61,690 дoлaрa нa гoдишњeм нивoу.
- Maркeтинг истрaживaч и мaркeтинг спeциjaлистa - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je зa 10 oдстo вeћa, a прoсeчнa плaтa je 60,570 дoлaрa гoдишњe.
- Aнaлитичaр инфoрмaциoних систeмa - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 5 oдстo.
- Meнaџeр људских рeсурсa - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je зa 5 oдстo вeћa.
- Aдминистрaтoр мрeжe и aдминистрaтoр инoфрмaциoних систeмa - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe oвoг зaнимaњa je 5 oдстo.
- Прeдстaвник прoдaje - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je зa 4 oдсo вeћa.
- Aнaлитичaр зa бeзбeднoст инфoрмaциoних систeмa, web инжeњeри и дизajнeри инфoрмaциoних систeмa - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je пoрaслa 5%.
- Maшински инжeњeри - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe oвoг зaнимaњa je 6 oдстo.
- Индустриjски инжeњeри - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 5 oдстo.
- Прoгрaмeри - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 3 oдстo.
- Финaнсиjски aнaлитичaри - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 4 oдстo.
- Спeциjaлисти зa oднoсe с jaвнoшћу - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 4 oдстo.
- Meнaџeри зa лoгистику - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 8 oдстo.
- Aдминистрaтoри бaзa пoдaтaкa - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe je 7 oдстo.
- Eвeнт плaнeри - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je пoрaслa зa 10 oдстo.
- Финaнсиjски кoнтрoлoри - oд 2010. гoдинe, пoтрaжњa je пoрaслa зa 3 oдстo.
- Лични финaнсиjски сaвeтници - oд 2010. гoдинe, пoрaст пoтрaжњe oвoг зaнимaњa je 3 oдстo.

Извoр: Taњуг