Посета Институту „Zuse Institute Berlin“

27. септембар 2016.

Посета Институту „Zuse Institute Berlin“ је била организована у петак, 16. септембра 2016. год, за ученике Рачунарске гимзназије током њиховог боравка у Берлину у оквиру екскурзије. Институт ZIB је интердисциплинарни институт који се бави примењеном математиком, моделовањем, симулацијама и оптизимацијом захтевних процеса обраде података. Институт користи супер-рачунар.

Домаћини наших ученика током боравка на Институту су били: др Наташа Ђурђевац-Конард, др Тим Конрад и др Ханс-Херман Фресе.

Током посете су се ученици упознали са основном организацијом високог школства у Немачкој и са различитим могућностима за студирање у Берлину.

Након предавања о супер-рачунарима, ученици су имали прилику да виде стари супер-рачунар „Cray 3TE“ на којем се радило у Институту од 1997. до 2004. године, али и нови оперативни „Cray XC40“ чије су карактеристике изузетне – 1.000.000 GFlops/s и 1.000.000 GB радне меморије.

У Да Винчијевом студију, ученици су видели 3D симулације неких процеса на којима се тренутно ради у Институту, као што је кретање комета (http://www.zib.de/projects/dust-and-gas-environment-active-comets), и анализа утицаја импланта у колену на кости са применом у медицини.  

Сајт Института „Zuse Institute Berlin“: http://www.zib.de/