Рачунарска гимназија на Телеком конкурсу „mts app"

08. децембар 2016.

Три тима састављена од ученика Рачунарске гимназије учестовала су на Телекомовом конкурсу за средње школе које раде по плану и програму за обдарене ученике из математике и рачунарства, а задатак је био прављење апликација за мобилне уређаје.

https://www.mts.rs/otelekomu/drustvena-odgovornost/appkonkurs/sesti-ciklus-mts-App-konkursa 

На конкурсу је учестовало 10 школа са укупно 22 тима. После Математичке гимназије коју је представљало 6 тимова, Рачунарска гимназија је са 3 тима, уз Гимназију „Бора Станковић“ из Ниша, била следећа по реду по броју учесника. 

Ученици су презентовали своје пројекте пред комисијом у уторак, 6. децембра, у просторијама једног од центaра који окупља домаћу ИТ заједницу – „Startit Centar“.

Лазар Премовић, Матија Брнабић и Лука Симић су направили оригиналну апликацију „WalkieTalkie“ која омогућава повезивање више мобилних уређаја ради коминикације у условима у којима нема домета или везе са интернетом. Редари на утакмицама или планинари на удаљеним локацијама могу да размењују поруке и да разговарају чак и у условима када то иначе не би било могуће.

Алекса Пешталић, Вук Савић и Илија Цупаћ су направили апликацију која опомиње корисника телефона ако су му прикључене слушалице и својом апликацијом су скренули пажњу на проблем употребе слушалица у саобраћају која доводи до повећања ризика од несреће. 

Данијел Максимовић, Михаило Средовић и Андрија Ђелић су креирали апликацију која шаље кориснику мотивишуће поруке. Током презентације ученици су нагласили колико и мале речи подршке и разумевања могу много да значе у тешким и стресним тренуцима. 

Видео снимке свих презентација можете наћи на следећим линковима:

https://youtu.be/xCJm29VDTWE

https://youtu.be/ovrvtchLDbE

https://youtu.be/pu07yCuls6E