Окружно такмичење из информатике за основце - обавештење

Одлуком министра просвете Младена Шарчевића, а због одржавања председничких избора, пробног матурског рада и такмичења из физике, Окружно такмичење из информатике за ученике основних школа помера се за суботу 22. април 2017. године. Такмичење ће се одржати у просторијама Рачунарске гимназије, у улици Кнез Михаиловој 6/6. Време одржавања такмичења биће накнадно објављено. 

Програмер јуниор 2017 финале - обавештење

ИНФОРМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ "Програмер јуниор 2017", одржаће се у суботу 13. маја 2017. године.

Такмичење почиње у 10.00 часова у простроријама Рачунарске гимназије, Кнез Михаилова 6/VI, у Београду. 

Списак финалиста, као и агенда такмичења биће објављени ускоро.

НА ОДБРАНУ РАДОВА ДОЛАЗЕ ИСКЉУЧИВО УЧЕНИЦИ КОЈИ БУДУ БИЛИ НА СПИСКУ ФИНАЛИСТА

 

 

Окружно такмичење из информатике - основци

Окружно такмичење из информатике за ученике основних школа одржаће се у суботу, 8.04.2017. године у просторијама Рачунарске гимназије (Кнез Михаилова 6/6). Долазак такмичара ,практични тест и проба такмичарског система је од 14:45 часова, а решавање задатака трајаће од 15 до 17 часова.

Резултати такмичења за Београд биће објављени 9.04. до 19 часова на www.rg.edu.rs , а резултати за Србију до 19 часова на www.dms.rs . Пријем приговора биће омогућен 10.04. - 12.04. путем Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Планирано је да коначни резултати буду објављени 13.04.2017. године.

Душа Вуковић предавач на конференцији "Дан Oracle Академије"

У Београду је у четвртак, 9. марта 2017. године, одржана конференција „Дан Oracle Академије“ на којој је један од предавача била Душа Вуковић, професорка Рачунарске гимназије. Међу предавачима били су и Љиљана Кркић из Oracle компаније и Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

Рачунарска гимназија је једна од прве две образовне установе из Србије која се прикључила међународном програму Oracle Академије још 2006. године, а група ученика наше школе је међу првима у свету полагала за професионални сертификат Oracle Универзитета „Database Foundations Certified Junior Associate“. Од 2010. године, Душа Вуковић ради и као инструктор за наставнике у оквиру програма Oracle Академије и на обукама у оквиру овог програма имала је част да ради са скоро 500 наставника из целе Србије.

Опширније...

Одржано финале "IT Girls" такмичења

У Рачунарској гимназији је у среду, 8. марта одржано финале такмичења "IT Girls". Идеја пројекта јесте промовисање информатике међу женском популацијом, а финалу је претходила бесплатна обука о коришћењу алата Word Press која се одржавала у Рачунарској гимназији. Учеснице такмичења су ученице 7. и 8. разреда основних школа, а надметале су се у изради Web сајтова на тему по избору. Победница је ученица осмог разреда основне школе "Старина Новак" Јана Отковић са радом на тему београдског парка "Ташмајдан". Другопласирана је Тајана Тодоровић ученица ОШ "Вук Караџић", а трећепласирана Ања Радоњић ученица ОШ "Вук Караџић". Захваљујемо се свим ученицама на учешћу и честитамо победницама!

Видео са такмичења можете погледати овде, a фотографије у галерији.

Ученици РГ-а на конгресу „Мobile World Congress“ у Барселони

Ученици Рачунарске гимназије који чине победнички тим Телеком конкурса у изради апликација, вратили су се у Београд након посете конгресу „Мobile World Congress“ одржаном у Барселони од 27. фебруара до 2. марта 2017.

Главна тема конгреса је био нови телекомуникациони страндард 5G, који тек треба да буде дефинисан, и који ће да донесе велике промене у свету информационо-комуникационих технологија. У плану је да нови стандард омогући далеко бржи проток података, капацитет за много већи број корисника, несметану директну масовну комуникацију међу машинама и бољу имплементацију web апликација (енг. IoT - Internet of things). Све ове промене одразиће на живот и рад људи, и током конгреса су многе компаније приказале своје идеје и прототипе који су у складу са новом генерацијом технологија. Између осталог, на штандовима на конгресу су могла да се виде решења за паметне куће, паметне градове, возила без возача, виртуалну реалност...

Опширније...