Драмска секција Рачунарске гимназије у посети Тиршовој

У среду, 20. децембра 2017. године, чланови Драмске секције Рачунарске гимазије одржали су представу "Капетан Џон Пиплфокс" за малишане у Универзитетској дечијој клиници Тиршова. Циљ ове представе био је да измами осмехе деци која ове празничне дане, нажалост, проводе у болници. За чланове секције било је то дирљиво искуство хуманости са закључком да су догађаји попут овог једнако значајни за оне којима су намењени, као и оне који су свој труд некоме наменили, јер нас све уче љубави и узајамној бризи.

Како је то изгледало погледајте овде.

Захваљујемо се УДК Тиршова на сарадњи и гостопримству!

 

Наши гимназијалци у емисији Зујалица на РТС-у

У емисији Зујалица на РТС-у ученици Рачунарске гимназије испричали су зашто су изабрали да се баве програмирањем и какви су били њихови почеци, као и зашто је добро такмичити се и шта такмичења могу да донесу. О програмирању у раном узрасту и активностима за основце у гимназији причала је професор Душа Вуковић.

Целу емисију погледајте на линку https://www.youtube.com/watch?v=tTan063-wMw

 

Премијерно изведена дечија представа "Капетан Џон Пиплфокс"

Представа "Капетан Џон Пиплфокс" према тексту Душка Радовића одржана је 14. децембра премијерно у Рачунарској гимназији пред најмлађом публиком. Представу су деци запослених у Рачунарској гимназији, ЦЕТ-у, Порталибрису и на Рачунарском факултету приредили полазници Драмске секције Рачунарске гимназије коју предводи професор српског језика и књижевности Милица Марковић.

Tом приликом малишани су одушевљено учествовали у интеракцији са глумцима, и сви заједно створили праву празничну атмосферу.

На велико изненађење деце, на крају представе појавио се и Деда Мраз и обрадовао их новогодишњим поклонима.

Фотографије са представе погледајте овде.

Ново у нашим клупама: програмирање у Scratch и Python за основну и средњу школу

У нашим клупама током зимског распуста почећемо да учимо нове програмске језике – SCRATCH и PYTHON – намењене узрастима већ од III разреда основне школе. Нов методолошки приступ и практичан рад на пројектним задацима током трајања курсева усмерени су на почетне нивое и основне информатичке вештине, те су оба ова курса права прилика да се опробате у визуелно лепим, једноставним графичким програмским језицима. Оба језика усмерена су на лакоћу и брзину, те се полазници курсева не сусрећу одмах са тешким послом самог кодирања, већ ова окружења пружају прилику да се апликације програмирају помоћу већ израђених блокова кодова. 

Опширније...

РГ-овци се пласирали на државно такмичење "Дабар"

Сташа Ђорђевић и Димитрије Анџић, ученици првог разреда Рачунарске гимназије, налазе се међу најбоља 84 ученика из Србије који ће учествовати на државном такмичењу „Дабар“. На првом нивоу такмичења учествовало је 6.600 такмичара у категорији у којој су се такмичили Сташа и Димиртије.

Опширније...

Катарина Милошевић се пласирала на Национално такмичење "Пословни изазов"

Катарина Милошевић, ученица трећег разреда Рачунарске гимназије, пласирала се на Национално такмичење „Пословни изазов“ у организацији Достигнућа младих након одржаног Регионалног такмичења у среду, 6. децембра у Хотелу „М“ у Београду.

На одржаном регионалном такмичењу је учествовало укупно 115 ученика из 35 школа. На Национално такмичење се пласирало 15 ученика. Из Рачунарске гимназије су, поред Катарине, учешће узели и следећи ученици: Лазар Мишић, Коста Ненадић, Виктор Вујичић, Алекса Прокић, Михаило Трајковић и Дина Дурмиш. 

У оквиру овог такмичења у предузетничким вештинама, тимови ученика су осмислили своја бизнис решења за постављени изазов, која су презентовали пред жиријем. Чланови жирија били су представници академског и бизнис сектора, а ученицима су помагали пословни волонтери. 

Атмосферу са такмичења погледајте у галерији.

Опширније...

Представа за децу у Рачунарској гимназији

Програмер јуниор 2018

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, дванаесту годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа "Програмер јуниор 2018".

Такмичење је екипно (екипа од два члана). Да би се квалификовале за финално такмичење, екипе имају задатак да сниме видео запис (спот), у трајању од 60 секунди, са темом "Програмер јуниор 2018" (у формату .AVI или .MP4). Комисија Рачунарске гимназије ће извршити избор финалиста на основу приложених квалификационих радова тимова. Рок за слање радова је 16.03.2018. године.

Опширније...

Одржано школско такмичење Пословни изазов

На школском такмичењу „Пословни изазов“, одржаном у петак 17. новембра, изабрани су ученици Рачунарске гимназије и Математичке гимназије који ће учествовати на регионалном такмичењу у организацији Достигнућа младих. На такмичењу су учестовали и ученици Прве крагујевачке гимазије. Чланови тима који је освојио прво место су добили стручне програмерске књиге као награде. 

Опширније...

Школско такмичење Пословни изазов у Рачунарској гимназији

Рачунарска гимназија ће и ове године учестовати на регионалном такмичењу Пословни изазов у организацији Достигнућа младих. Тим ученика за регионално такмичење биће изабран на школском такмичењу које се организује у петак, 17. новембра. На школском такмичењу ће нам се прикључити и ученици Математичке гимназије из Београда и ученици Прве крагујевачке гимназије. 

Опширније...