Ученица Дејана Мандић на државном такмичењу "Дабар"

22. фебруар 2017.

Дејана Мандић, ученица четвртог разреда, учествовала је на државном такмичењу Дабар у суботу, 18. фебруара.

На првом нивоу такмичења учествовало је 3.535 такмичара из Србије у категорији у којој су трећи и четврти разред средњих школа. Дејана Мандић и Невена Вугделија квалификовале су се у најбољих 100 и тиме се пласирале на државно такмичење. Нажалост, Невена није била у могућности да учествује на такмичењу у суботу, тако да је Рачунарску гимназију представљала Дејана.

Такмичење Дабар је најмасовније светско такмичење из програмирања које се не ограничава на конкретан програмски језик, већ на алгоритамско решавање проблема. У Србији је у новембру на првом нивоу такмичења учестовало 35.554 ученика у шест категорија од млађих разреда основне школе до краја средње школе.

Док су се ученици такмичили, за наставнике је била организована презентација сајта за учење програмирања BubbleBee. У пројекту BubbleBee који води развојни центар компаније Microsoft активно су учестовали на креирању наставних материјала наставници Рачунарске гимназије, Мијодраг Ђуришић, Станка Матковић, Филип Марић и Душа Вуковић. Резултат пројекта је интерактиван сајт за учење који је намењен ученицима и наставницима у Србији који желе да науче програмирање, и који се користи у настави и у нашој школи.