Ученици РГ-а на конгресу „Мobile World Congress“ у Барселони

13. март 2017.

Ученици Рачунарске гимназије који чине победнички тим Телеком конкурса у изради апликација, вратили су се у Београд након посете конгресу „Мobile World Congress“ одржаном у Барселони од 27. фебруара до 2. марта 2017.

Главна тема конгреса је био нови телекомуникациони страндард 5G, који тек треба да буде дефинисан, и који ће да донесе велике промене у свету информационо-комуникационих технологија. У плану је да нови стандард омогући далеко бржи проток података, капацитет за много већи број корисника, несметану директну масовну комуникацију међу машинама и бољу имплементацију web апликација (енг. IoT - Internet of things). Све ове промене одразиће на живот и рад људи, и током конгреса су многе компаније приказале своје идеје и прототипе који су у складу са новом генерацијом технологија. Између осталог, на штандовима на конгресу су могла да се виде решења за паметне куће, паметне градове, возила без возача, виртуалну реалност...

На штандовима компанија Huawei, Qualcomm и Intel, ученици су видели демонстрације решења за паметне куће. Појам паметне куће дефинише како ће изгледати кућа будућности у којој ће бити имплементиране web апликације. Паметна кућа ће моћи, на пример, да контролише грејање тако што ће да користи информације од сензора који се налазе у самој кући, али и од информација које добија путем интернета, као што је временска прогноза. Станари ће моћи да покрену низ акција само једном гласовном командом. На пример, уколико станар каже „Буђење“, подигнуће се ролетне, укључиће се светла где је потребно, покренуће се музика, и загрејаће се вода у кувалу за кафу. Детаљније погледати овде.

Ученици су присустовали и стучној презентацији на штанду компаније Intel намењеној програмерима који желе да се упусте у свет програмирања интернета ствари са применом у паметним кућама.

Виртуелна и измењена реалност биле су тема многих презентација на различитим штандовима. Обе ствари се развијају као реакције на захтеве корисника са циљем да се побољша доживљај употребе технологија. На штанду компаније Qualcomm, ученици Рачунарске гимназије су имали прилику да виде како изгледа виртуелна реалност играјући игрицу Хари Потер. Упознали су се и са концептом измењене реалности. Комбинација хардвера и софтвера потпуно ће изменити искуство потрошача. Уколико будете желели да купите неки производ путем интернета, на пример телевизор, биће довољно да изаберете са сајта продавца жељени модел телевизора, а затим да уперите свој мобилни уређај ка делу просторије где бисте желели исти да поставите након куповине. Биће вам приказано како ће тај нови производ тачно да се уклопи на место које сте му наменили. Можете да подешавате локацију, или да мењате модел уређаја, и да на тај начин употребом технологије нађете најбоље решење за куповину. Овде погледајте детаљније.

У плану је да се за Олипмијске игре 2020. године пусти у саобраћај прво возило без возача (енг. Autonomous Driving). Возило би анализирало околину и комуницирало са другим возилима, као и са централном базом знања које би било језгро сваког паметног града. Уколико би возило при свом кретању уочило на путу неке радове или друге препреке, било би у стању да анализира алтернативне путеве и промени трасу кретања, док би истовремено о проблемима на путу обавестило друга возила која се крећу у том правцу да би она била у стању да, на време и на најбољи начин, избегну препреку. Ученици Рачунарске гимназије су присуствовали демонстрацији посвећеној возилу без возача на штанду компаније Intel.

Телеком је за победнички тим организовао обилазак главног штанда компаније Huawei који иначе није отворен за посету свим посетиоцима конгреса. Компанија Huawei тренутно ради на великом пројекту са Телекомом. Основни циљ пројекта је да се постави нова мрежа оптичких каблова до великог броја корисника фиксне телефоније. Брзина преноса коју омогућавају оптички каблови ће створити услове да у скоријој будућности до тих корисника путем нове мреже дође брз интернет и телевизија, са свим пратећим услугама.

У хали за иновације, ученицима је била организована и детаљна презентација на штанду компаније ThingWorx која нуди платфому за web програмирање.

Ученици су имали и приступ штанду компаније Ericsson и презентацијама које су биле посвећене најновијим истраживањима ове компаније у области 5G, IoT и рада у облаку.

Више о конгресу, укључујући и видео материјал, можете да пронађете на следећим пробраним линковима:

https://newsroom.intel.com/news/intel-intel-based-technologies-recognized-mobile-world-congress-2017/

https://newsroom.intel.com/editorials/intel-spotlights-5g-progress/

https://www.mobileworldlive.com/videos/feature-mwc17-day-1/

https://www.mobileworldlive.com/videos/feature-mwc17-day-2/

https://www.mobileworldlive.com/videos/feature-mwc17-day-3/

https://www.mobileworldlive.com/videos/feature-mwc17-day-4/