Одржано школско такмичење Пословни изазов

20. новембар 2017.

На школском такмичењу „Пословни изазов“, одржаном у петак 17. новембра, изабрани су ученици Рачунарске гимназије и Математичке гимназије који ће учествовати на регионалном такмичењу у организацији Достигнућа младих. На такмичењу су учестовали и ученици Прве крагујевачке гимазије. Чланови тима који је освојио прво место су добили стручне програмерске књиге као награде. 

Ученици су били подељени у 10 петочланих тимова. Девет тимова у којима су били ученици све три школе, је било у конкуренцији за награду. Један тим је био састављен само од ученика Прве крагујевачке гимназије. Из Рачунарске гимназије је учествовало укупно 18 ученика. 

Тимови ученика су осмислили своја бизнис решења за постављени изазов, која су презентовали пред жиријем. Пред ученике је постављен следећи пословни изазов.  Преко ноћи су осванули нови билборди у граду. Фотографија на билборду приказује стари пут кроз пашњак, а изнад се налази текст „Са нама почиње Ваше путовање“. Нико не зна о чему је реч, али пажња јавности је осигурана. Сваки тим има задатак да осмисли услугу или производ који се крије иза ове кампање.

Чланови жирија:

1. Катарина Вељковић, професор рачунарства, Прва крагујевачка гимназија

2. Миодраг Савовић, професор математике, Четврта београдска гимназија

3. Немања Миловановић, алумниста Достигнућа младих

4. Немања Гранић, студент Рачунарског факултета, бивши ученик Рачунарске гимназије, млади предузетник

5. Војин Пупавац, студент Рачунарског факултета, бивши ученик Рачунарске гимназије, млади предузетник

 

Прва три места:

1. Agro-Rehab (тим 2 - Лазар Мишић РГ, Коста Ненадић РГ, Филип Ивановић МГ, Илија Пајевић, Јован Ђорђевић) - Компанија се заснива на указивању помоћи људима који су имали тешка искуства са конзумирањем наркотика, алкохола и којима је потребно поново их извести на прави пут у животу. Људи долазе у заједницу која се налази ван града (село) на одређени временски период у зависности од озбиљности њиховог проблема. Тамо су одвојени од штетних фактора, изоловани од могућих опасности (људи који их спутавају да почну из почетка). Они ће се бавити сеоским пословима (на тај начин ће моћи да исплаћују услуге које су им пружане).

2. First bit (тим 6 - Александар Спремо РГ, Виктор Вујичић РГ, Страхиња Николић МГ, Јована Малишић, Милица Васовић) - Компанија се бави производњом прве помоћи за бебе. Производ је коферчић у коме се налази прва помоћ за бебе. У коферчићу се пре свега налазе лекови, али и фластери, завоји и термометар. Корисницима је доступна и бесплатна апликација. Након уноса бебиних симптома апликација препоручује лек (од доступних у коферчићу), који ће јој помоћи.

3. InvestМe (тим 3 - Анђела Аћић РГ, Алекса Прокић РГ, Марко Лазаревски МГ, Анђела Радојевић, Јасмина Вуловић) - Компаније се бави решавањем проблема земљопоседника који немају довољно средстава за обрађивање свог земљишта. Производ компаније је апликација за повезивање земљопоседника и инвеститора.

 

Тим за регионално из Рачунарске гимназије:

1. Лазар Мишић

2. Коста Ненадић

3. Виктор Вујичић

4. Алекса Прокић

5. Михаило Трајковић

6. Катарина Милошевић (резерва)

7. Дина Дурмиш (резерва)

 

Тим за регионално из Математичке гимназије:

1. Филип Ивановић

2. Симонида Срдић

3. Огњен Бањац

 

Атмосферу са такмичења погледајте у галерији.