Ново у нашим клупама: програмирање у Scratch и Python за основну и средњу школу

14. децембар 2017.

У нашим клупама током зимског распуста почећемо да учимо нове програмске језике – SCRATCH и PYTHON – намењене узрастима већ од III разреда основне школе. Нов методолошки приступ и практичан рад на пројектним задацима током трајања курсева усмерени су на почетне нивое и основне информатичке вештине, те су оба ова курса права прилика да се опробате у визуелно лепим, једноставним графичким програмским језицима. Оба језика усмерена су на лакоћу и брзину, те се полазници курсева не сусрећу одмах са тешким послом самог кодирања, већ ова окружења пружају прилику да се апликације програмирају помоћу већ израђених блокова кодова. 

Информатика и програмирање препознати су као најзначајније вештине будућности, и већ сада су уведене у основно образовање – те с пуним правом можемо говорити о основној информатичкој писмености, али формално образовање и поред свих напора тек лагано и веома неуједначено прати динамику ових промена. Сви наши курсеви за децу усмерени су управо на ученике основних али и средњих школа како би се већ пре значајног професионалног опредељења упознали са занимљивим светом програмирања и информатике. Дуго искуство у раду са ученицима показали су нам да преко визуелних програмских језика – као што су C#, SCRATCH или PYTHON ученици интуитивно уче оно најважније: алгоритамско размишљање и решавање проблема на начин који је кључан за развој програмерских вештина. 

Курсеви ЦЕТ-а организују се у учионицама Рачунарске гимназије, па ученици имају стимулативно радно окружење и најсавременију опрему. Рад у групама до 15 полазника до сада је дао најбоље резултате, јер ученици имају прилику да индивидуалан рад удружују у групе и радне пројекте, а да свако има довољно времена за менторски рад са предавачима или прилику да своје радове јавно представи пред својим вршњацима. 

Часови су организовани у блок наставу током које се теоријска знања одмах и практично примењују, а до завршетка курса, сви наши ученици успешно довршавају своје „пројектне задатке“ ка којима је рад током курсева усмерен. 

Наши нови курсеви програмирања у SCRATCH и PYTHON програмским језицима су права прилика да се слободно време током зимског распуста проведе на занимљив и продуктиван начин, да се упозна ново друштво и пробуди радозналост, упорност и лагано закорачи у свет професионалног програмирања.