РГ тимови на финалу Телеком конкурса

26. јануар 2018.

Телеком је и ове године организовао „mts app“ конкурс за ученике из пробраних гимназија које раде са талантованим ученицима у областима математике и рачунарства. Поред наше школе на конкурсу су учествовале Математичка гимназија из Београда, Гимназија „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, Гимназија „Bolyai“ из Сенте, гимназије „Бора Станковић“ и „Светозар Марковић“ из Ниша, Шабачка гимназија и Прва крагујевачка гимназија. Од 42 тима који су у новембру пријавили учешће на конкурсу, 21 тим је успео да заврши своје пројекте и презентује их пред комисијом. Пет од ових тимова су били из наше школе.

Сам долазак ученика на догађај организован у Београду, 25. јануара, је велики успех зато што показује да ученици имају одличне идеје и знање да те идеје и реализују. Презентоване су оригиналне апликације за мобилне уређаје за чију је израду било потребно да се уложи много рада. Наши ученици су креирали своје пројекте у развојном окружењу Android Studio и програмском језику Java. Рачунарска гимназија учествује већ другу годину за редом и ове године смо са пројектима били најбројнији поред Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша.

Алекса Пешталић, Данијел Максимовић и Михаило Средовић су креирали апликацију која за корисника препознаје контакт чији је позив пропуштен у ситуацијама када је до пропуштеног позива дошло зато што је телефон био из неког разлога недоступан, а провајдер мобилне мреже нам накнадно пошаље смс који садржи само број телефона, али не и име контакта. 

Ања Ђурић и Анђела Аћић су креирале апликацију под називом „Find me, I’m lost“. Апликација је првенствено намењена особама које брину о особама са слабијим способностима сналажења код којих постоји опасност да ће да се изгубе, као што су мала деца и јако старе особе. Апликација препознаје локацију особе која се изгубила и шаље поруку на други телефон тако да могу да је лако пронађу. 

Ања и Анђела су биле једини тим на конкурсу Телекома чији су чланови биле само девојке. Иначе је, потпуно неоправдано, учешће девојака на оваквим такмичењима из области програмирања јако мало заступљено и то чини посебним наш тим ове године на конкурсу. Рачунарска гимназија својим радом и акцијама као што је такмичење „IT girls“ утиче на повећање равноравности и веће укључивање девојака у област информационих технологија. 

Богдан Томић, Алекса Бунчић и Александар Спремо су за конкурс креирали апликацију која помаже власницима кућних љубимаца да боље воде рачуна о својим љубимцима и да их боље разумеју. На основу датума рођења љубимца апликација обавештава корисника о важним терминима за вакцинације и остале редовне и обавезне здравствено-превентивне активности. Поред тога, апликација омогућава и унос и праћење терапије у случају неке болести. 

Прошлогодишњи победници конкурса, Лазар Премовић, Лука Симић и Матеја Брнабић су и ове године креирали оригиналну апликацију која помаже корисницима да лако пронађу јачи сигнал у својој околини ради успостваљања квалитетније везе.

Трајковић Михаило, Прокић Алекса и Јевтић Иван су креирали апликацију под називом „BeoBike“ за све који воле да возе бицикл у Београду. Апликација користи мапу на којој су јасно означене све бициклистичке стазе и сервиси за бицикле.  

Учешће на овогодишњем конкурсу где је била изузетно јака конкуренција, за наше ученике је било велико професионално искуство иако међу нашим тимовима није било награђених. 

Фотографије са овог догађаја погледајте у галерији.

 Више о конкурсу на страници Телекомовог сајта: 

https://www.mts.rs/otelekomu/drustvena-odgovornost/appkonkurs/o-mts-app-konkursu