Национална радионица "STEM School Label"

30. април 2018.

На Националној радионици у оквиру међународног пројекта „STEM School Label“ одржаној у четвртак, 26. априла, у Центру за промоцију науке, учешће је имала и Рачунарска гимназија као истакнута STEM школа у Србији.

Пројектом „STEM School Label“ координира „European Schoolnet“ из Белгије, који представља мрежу министарстава просвете из 34 земље. Овај Erasmus+ пројекат има за циљ да успостави критеријуме на основу којих ће нека европска школа моћи да понесе обележје STEM школе, као и да пружи јасне смернице школама како да унапреде свој рад и постану STEM школе.

Иако ће се примењивати у 34 земље Европе, у самој изради критеријума учествује 5 земаља кроз њихове научно-образовне институције: „European Schoolnet“ из Белгије, „Ciencia Viva“ из Португалије, „Maison pour la Science d'Alsace“ из Француске, „Ugdymo plėtotės centras“ из Литваније и „Центар за промоцију науке“ из Србије са партнерима међу којима је и Рачунарска гимназија.

Актуелни светски технолошки напредак је базиран на STEM дисциплинама (енг. Science, Technology, Engineering and Mathematics) и због тога је важна и њихова имплементација у образовном систему. Према актуелним законским регулативама, постоји дефинисан минимум STEM дисциплина и интердициплинарности у образовању у Србији, а постоје и школе, као што је Рачунарска гимназија, које се на озбиљнијем нивоу баве укључивањем STEM дисциплина у рад са ученицима.