Летња школа такмичарског програмирања - спискови и групе

Коначни спискови учесника Летње школе за ученике и Летњег семинара за наставнике налазе се на следећим линковима:

Списак ученика - Почетна група

Списак ученика - Напредна група

Списак ученика - Истакнута група

Списак наставника

Школа ће се одржати од 24. до 27. јуна за ученике, а у исто време одржаће се и Семинар за наставнике у просторијама Рачунарске гимназије и Рачунарског факултета (Кнез Михаилова 6, 6. спрат, Београд).

Програм ће свакога дана трајати од 12 до 17 часова.

Ученици Рачунарске гимназије у финалу такмичења Bubble Cup

Два тима кога чине ученици Рачунарске гимназије пласирала су се у финале такмичења Bubble Cup. Ово  интернационално такмичење покренуо је Microsoft Razvojni Centar Srbije  у циљу популаризације програмирања међу студентима и ученицима средњих школа, али и као неки вид припрема за учешће у интернационалним такмичењима. Такмичење се састоји из два дела : две online квалификационе рунде које се одржавају у пролеће и финалне рунде која се одржава у септембру. Од дванаест тимова који су се пласирали у финале такмичења Bubble Cup два тима су из Рачунарске гимназије. TryCatch and Exceptions је име тима кога чине ученици Рачунарске гимназије : Михаило Трајковић, Иван Јевтић и Алекса Прокић. Ђеврек је други тим кога чине ученици Рачунарске гимназије : Огњен Нешковић, Марија Паламаревић и Павле Секешан. Чекамо септембар и надамо се да ће неки од наша два тима освојити Bubble Cup.

Испраћај матураната Рачунарске гимназије

Рачунарска гимназија испратила је 6. јуна 2019. године једанаесту генерацију матураната. Свечаној додели диплома присуствовали су родитељи, браћа и сестре матураната, наставници. Са жељом да наставе да буду вредни и успешни у свом даљем школовању и раду, са мантуратима се поздравио директор Рачунарске гимназије Бранислав Ђурђевац. Са лепим жељама и добронамерним саветима испратили су их и разредне старешине: Душа Вуковић и Филип Марић. Након доделе диплома на изненађење свих, на великом платну почеле су да се смењују слике: на њима су били ови младих људи, насмејани, забринути, замишљени, загрљени, растрчани, распевани, зачитани и на окупу! Генерација 2019. године! Направили су овај видео да би показали како је изгледао њихов живот у протекле четири године док су били ученици Рачунарске гимназије, а уједно је ово био њихов начин да се опросте од гимназије и свог гимназијског живота. Желимо им пуно успеха, такмичења и освојених награда! http://rg.edu.rs/galerija-2019/2579-2019

 

Награда из области ИТ предузетништва у рукама ученице Рачунарске гимназије

 

На Тренингу за развој дигиталних и предузетничких вештина ученица средњих школа одржаном од 1. до 3. јуна у Хотелу „88 rooms“ у Београду, у организацији Достигнућа младих, Анђелија Младеновић, ученица другог разреда Рачунарске гимназије освојила је награду у области ИКТ предузетништва. Током три дана, ученице су прошле тренинг који се заснива на тимском раду, презентацијским вештинама, решавању проблема, изучавању одрживих пословних модела кроз примере мобилних апликација. Учешће на овом догађају су узеле и следеће ученице наше школе: Марија Паламаревић, Нада Трајковић, Тајана Тодоровић и Анђела Kомненић. Све ученице наше школе су биле распоређене у различите тимове ради израде мобилних апликација и сарађивале су са ученицама из Четврте београдске гимназије, Гимназије и Техничке школе у Младеновцу, Осме београдске гимназије и Техничке школе “Kолубара”у Лазаревцу. Последњег дана тренинга су пред стручним жиријем представиле мобилне апликације које су развиле, а најбољи рад је награђен. Тренинг је део је међународног пројекта који промовише јачање предузетничких и дигитаних вештина код девојчица и девојака. Пројекат се спроводи у неколико земаља: Литванији, Румунији, Грчкој, Бугарској и Србији, а подржан је од стране Европског института за иновације и технологију. Методологију тренинга су развили Junior Achievement Bulgaria и организација Apps for Good, тако да обука комбинује предузетничка знања са вештинама програмирања. Посебна награда коју су добиле ученице Рачунарске гимназије, Тајана Тодоровић и Анђелија Младеноћ јесте учешће на летњој школи дечјих иновација “Ја имам идеју” која ће се реализовати током августа у Сремским Kарловцима и у Београду. Школа је намењена средњошколцима који ће научити како да реше еколошки изазов из области циркуларне економије креирајући прототип мобилне апликације.

                                                                                                   

Свечани испраћај матураната Рачунарске гимназије

Рачунарска гимназија са поносом изводи своју једанаесту генерацију матураната! Позивамо све наше матуранте и родитеље да са нама прославе овај важан дан и придруже нам се на малом коктелу 06. јуна 2019. године у 16 часова.

Резултати уписа јун 2019. године

Резултати

Вредне награде у рукама ученика Рачунарске гимназије

Они су вредни, паметни, амбициозни и наши! Ученици Рачунарске гимназије Нада Трајковић, Владимир Игњатијевић, Павле Секешан, Михаило Трајковић, Иван Јевтић и Лазар Премовић освојили су вредне награде на такмичењима из физике, математике и информатике. Нада Трајковић ученица првог разреда Рачунарске гимназије освојила је прву награду на Државном такмичењу из математике 2019. године. Владимир Игњатијевић ученик првог разреда Рачунарске гимназије освојио је другу награду на Државном такмичењу из физике 2019. године. Павле Секешан ученик првог разреда Рачунарске гимназије освојио је трећу награду на Државном такмичењу из математике 2019. године. Михаило Трајковић освојио је трећу награду на Српској информатичкој олимпијади, трећу награду из информатике на Државном такмичењу и другу награду из математике на Државном такмичењу 2019. године. Иван Јевтић ученик трећег разреда Рачунарске гимназије освојио је трећу награду на Државном такмичењу из физике 2019. године. Лазар Премовић матурант Рачунарске гимназије у 2019. години освојио је трећу награду на Државном такмичењу из информатике. Рачунарска гимназија им честита на постигнутим резултатима на такмичењима у 2019. години, подржава их  у будућим такмичењима и походима на награде, а опширније о свим њиховим досадашњим успесима можете прочитати на страници

Поносни смо на..

Курсеви за основце и средњошколце током летњег распуста у Рачунарској гимназији

Информатика и програмирање препознати су као најзначајније вештине будућности, и већ сада су уведене у основно образовање – те с пуним правом можемо говорити о основној информатичкој писмености, али формално образовање и поред свих напора тек лагано и веома неуједначено прати динамику ових промена. Сви наши курсеви за децу усмерени су управо на ученике основних али и средњих школа како би се већ пре значајног професионалног опредељења упознали са занимљивим светом програмирања и информатике. Дуго искуство у раду са ученицима показали су нам да преко визуелних програмских језика – као што су C# (основни и напредни),  SCRATCH (основни и напредни), PYTHON или PYGAME ученици интуитивно уче оно најважније: алгоритамско размишљање и решавање проблема на начин који је кључан за развој програмерских вештина. 

Опширније...

Ученици Рачунарске гимназије у Дому Војске Србије

Ученици Рачунарске гимназије посетили су Дом Војске Србије како би погледали изложбу слика под називом "Деца у рату". Ова поставка је сведочанство о страдањима деце током четири рата: Првог светског рата, Другог светског рата, рата од 1990-1995 године и рата 1999 године. Од водича су могли да чују приче о томе како су деца кроз ове ратове страдала, како су нестајале целе породице, како су им убијани родитељи те они остајли сирочад , како су живели у сиротиштима, туђим кућама и породицама и како су иако тако мали постајали активни учесници рата и ратни хероји.

                                                                                        

            

 

Државно такмичење из информатике за основце

У Рачунарској гимназији у недељу 19 маја одржано је државно такмичење из информатике за основне школе. Млади информатичари који су пристигли из свих крајева Србије, предходних месеци су вредно радили да би стигли до овог такмичења. Задаци нису били лаки, али то за њих 203 није представљало неки велики проблем.

                                                            

         

Резултати су објављени убрзо након завршетка такмичења, те су најбољима додељене дипломе. Међу онима који су добили дипломе биле су две ученице четвртог разреда основне школе које су радиле задатке из програма за пети разред.

 New_DSCF0429.jpg - 19.57 kB       

      Рачунарска гимназија честита награђеним ученицима и њиховим наставницима!