Финале такмичења Програмер јуниор 2019

ИНФОРМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ "Програмер јуниор 2019", одржаће се у суботу, 11. маја 2019. године у просторијама Рачунарске гимназије у улици Кнез Михаиловој 6/VI, у Београду.

Сатница такмичења:

09:00 - долазак такмичара

09:30 - 11:30 - израда задатака

11:30 - 13:00 - прегледање и оцењивање радова

13:00 - проглашење победника

Списак финалиста ће бити објављен на овом месту до понедељка, 22. априла. 

Међународни Дан девојчица у ИКТ-у обележава се широм Србије

Међународни Дан девојчица у информационо комуникационим технологијама установиле су УН и обележава се сваког последњег четвртка у априлу. Od 2001. године када је у Европи (Немачкој) први пут обележен Дан девојчица, у овој манифестацији учествовало је више од милион девојчица. На овај дан али и у недељама које му предходе компаније, институције, установе, школе и факултети широм света организују курсеве, предавања, обуке, радионице, такмичења из области ИТ-a са циљем да привуку и оснаже девојчице, девојке и жене да уђу у свет информационо комуникационих технологија, да се осете конфорно да тамо остану и да се пословно остваре. У Србији Дан девојчица обележава се од 2011.године. Број организација, удружења, институција, компанија, школа и факултета који су препознали значај оснаживања девојака у ИКТ- у и које дају свој допринос обележавању Дана девојчица у ИКТ-у у Србији повећава се из године у годину. Дан девојчица у ИКТ-у у Србији, обележили су Microsoft развојни центар Србија, компанија GoDaddy, Иницијатива “Дигитална Србија“, Фондација Петља и StartIT центар покренувши заједничку иницијативу под називом Недеља женских прича у IT-у” и на тај начин пруживши недвосмислену подршку девојкама да закораче у свет програмирања и технологија. Током “Недеље женских прича у ИТ-у” од 8.do 11. априла организатори су угостили десетине ученица основних и средњих школа, студенткиња, жена које већ раде у ИТ индустрији као и оне које би желеле да се преквалификују  и стекну додатна знања о овој области. У Microsoft развојном центру Србија, поменуте организације и компаније организовале су радионице за прављење сајтова и радионице програмирања за ученице основних и средњих школа, панел дискусије са искусним програмеркама као и са женама које имају успешне каријере у ИТ-у. На радионици Word Press-a учествовале су ученице Рачунарске гимназије: Милица Зорановић, Ања Ђурић, Андреа Чорак и Андреа Кузмановић. Оне су имале прилике да науче основе WordPress-a, да направе свој сајт и да науче како да управљају својом каријером у WordPress-у. Надамо се да ће ученицама Рачунарске гимназије као и осталим учесницама овo искуство бити драгоцено и свим срцем желимо им сретан Дан девојчица, девојака и жена у IKT!

Рачунарска гимназија на сајму образовања

 Сваки сајам је идеална прилика да се они који учествују представе, ани који их посете добију нове или детаљније информације о ономе што их интересује. Зато је сајам образовања који се одржао 3. априла у просторијама градске општине Врачар било право место да се састанемо. Ми, Рачунарска гимназија и ђаци из врачарских основних школа. Ушли су у групама, гласни, весели, знатижељни, узврпољени, неки стидљиви, а неки врло расположени за разговор. Прилазили су, питали како изгледа пријемни, шта се полаже, колико им бодова треба за упис у Рачунарску гимназију? Одговарали смо на питања и стрпљиво испричали све што их је занимало. Од њих смо сазнали да су осми разред, да иду у школе "Краљ Петар II Карађорђевић", "Свети Сава" и "Светозар Марковић", да воле рачунаре, информатику мало више од математике, да имају другове или браћу и сестре који похађају Рачунарску гимназију, а било је и оних који су се уписали у Рачунарску гимназију и вредно спремају пријемни из математике. Нашим поздравом, срећно свима и гласним ђачким отпоздравима, хвала завршио се још један сајам образовања.

 

                                                

                                                   

 

                             

Окружно такмичење из информатике у Рачунарској гимназији

         

 Окружно такмичење из информатике за основне школе са територије Беогрда одржано је у недељу 31. марта на Рачунарском факултету у Бограду. Млади информатичари, њих 195 са нестрпљењем су чекали почетак такмичења. Рачунарски факултет се потрудио да им ово такмичење прође што угодније, а Рачунарска гимназија их је даровала антристрес лоптицама. Лупкало се прстима, лоптицама, врпољило, поставило по које питање, подесио по који екран или тастатура, заменило место. А онда је почело такмичење. Завладала је тишина коју су нарушавали звуци лаганих удараца прстију по тастатури, кликови миша и окренутих листова хартије, по неко питање. И тако током два сата. По завршетку пожелели смо им пуно успеха у школи и на наредном такмичењу и да једнога дана неко од њих постане ученик Рачунарске гимназије. 

 

 

                                    

 

                              

Окружно такмичење из информатике у Рачунарској гимназији

Окружно такмичење из информатике за основне школе са територије Београда одржано је у недељу 31.марта у просторијама Рачунарске гимназије у Београду и Рачунарског факултета у Београду. Млади информатичари, њих 195  са нестрпљењем су чекали почетак такмичења. Рачунарски факултет у Београду се потрудио да им ово такмичење прође што угодније а Рачунарка гимназија их је даровала антистрес лоптицама. Лупкало се прстима, лоптицама, врпољило и намештало, поставило по које питање, наместио по неки копијутер, заменило место. А онда је почело такмичење. Завладала је тишина коју су нарушавали звуци типкања прстију по тастатури, кликови мишева и окренутих листова папира са исписаним задацима. И тако два сата. По завршетку такмичења пожелели смо свима пуно успеха у школи и на предстојећем такмичењу  али и да једнога дана неко од њих постане ученик Рачунарске гимназије.

                

Летња школа програмирања за основце и Летњи семинар за наставнике информатике основних школа у Рачунарској гимназији

Рачунарска гимназија и Фондација Петља организују Летњу школу програмирања за основце и Летњи семинар за наставнике информатике који ће се одржати од 24. до 27. јуна 2019. године у просторијама Рачунарске гимназије у Београду. 

Опширније...

Одржано Окружно такмичење из математике за основце

Протекле суботе 23. марта Србију је тресла математичка грозница. Широм земље одржано је Окружно такмичење из математике за ђаке основних школа. Најбољи београдски математичари попунили су клупе Основних школа “Светислав Голубовић Митраљета” и “Бранко Радичевић” у Батајници и храбро се упустили у решавање захтевних математичких задатака. Једначине, разломци, геометрија, дељење и множење, сабирање и одузимање, израчунавање површина и запремина. О свему овоме је током два сата, колико је трајало такмичење из математике, размишљало 1096 ђака. Сви са истим циљем. Да постану најбољи математичари!

 

Опширније...

Одржано финале такмичења IT girls 2019

У Рачунарској гимназији је у петак, 8. марта одржано четврто по реду финале такмичења "IT Girls". Идеја пројекта јесте промовисање информатике међу млађом женском популацијом, а финалу је претходила бесплатна обука о коришћењу алата Word Press која се одржавала у Рачунарској гимназији. Учеснице такмичења су ученице 7. и 8. разреда основних школа, а надметале су се у изради Web сајтова на тему "Омиљена личност".

Опширније...