Предупис у Рачунарску гимназију - школска 2020/2021.

Захваљујући својим партнерима, Рачунарска гимназија обезбеђује, за првих пет ученика, за предупис у РГ за шкoлску 2020/2021. годину, специјалне погодности.

Опширније...

IT GIRLS 2020 - пријаве су отворене

Рачунарска гимназија организује такмичење “IT girls” за ученице седмог и осмог разреда основних школа у циљу промовисања информатике међу женском популацијом у Србији.

Такмичарке се надмећу у прављењу сајта користећи WordPress. За првих 50 пријављених ученица организован је бесплатан курс WordPress-а. Курс се одржава за време зимског распуста, а ученице које га похађају нису у обавези и да се такмиче.

Опширније...

У Рачунарској гимназији одржан семинар "Python кроз наставу"

Рачунарска гимназија у суботу 12. октобра угостила је наставнике информатике из основних школа на бесплатном семинару под називом "Python кроз наставу". Наиме овај семинар је награда Рачунарске гимназије наставницима информатике чији су ученици учествовали на такмичењу "Програмер јуниор" а које се сваке године организује у Рачунарској гимназији. Кроз Python је наставнике сигурним корацима водио ђак генерације Рачунарске гимназије, а сада успешан студент Рачунарског факултета Никола Тасић. Семинар у трајању од шест школских часова пратили су наставници основних школа : "Краљ Петар Први", "Бранко Ћопић", "Јован Стерија Поповић", "Јован Цвијић", "Свети Сава", "Краљ Александар Први", "Уједињене Нације", "Ђура Даничић", "Лазар Саватић", "Вељко Дугошевић", "Филип Кљајић Фића".

      

Сарадња Рачунарске гимназије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Рачунарска гимназија као аутор програма по коме се изводи настава у гимназијским ИТ одељењима у Србији, другу годину заредом, пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја у реализацији ускостручних обука за наставнике који предају у гимназијским ИТ одељењима. Ове суботе 12. октобра у Рачунарској гимназији обуку наставницима из гимназијских ИТ одељења држe: Мијодраг Ђуришић професор у Математичкој и Рачунарској гимназији и Оливера Хрњаковић професор на Факултету техничких наука у Новом Саду.

              

       

 

 

Радна субота за вредне информатичаре у Рачунарској гимназији

И ове суботе 12. октобра у Рачунарској гимназији је радно. Вредни ученици многих београдских основних школа поред својих редовних, дошли су код нас по још информатичког знања. А ми смо им радо отворила своја врата и понудила своја знања кроз курс под називом "Суботом волимо информатику" који се од 28. септембра одржава сваке суботе у Рачунарској гимназији. Ови млади, талентовани информатичари помно прате шта им предавач прича. Сконцентрисани су и удубљени у своје рачунаре. Савлађују програмске језике C# и Python. Предавачи који их корак по корак уводе у ове програмске језике су бивши ученици Рачунарске гимназије а сада успешни студенти Рачунарског факултета : Јелена Ђоковић и Никола Тасић. У оквиру овог курса ученици су подељени у пет група. У две групе су ученици који прате основни C# курс, у две групе су, такође ученици који прате Python и у једној групи су ученици који прате C# напредни курс. Дошли су из основних школа : "Душко Радовић", "Доситеј Обрадовић", "Милан Ђ Милићевић", "Филип Кљајић Фића", "Владислав Рибникар", "1300 каплара", "Иван Горан Ковачић", "Љуба Ненадовић", "Бранислав Нушић". Рачунарска гимназија им се захваљује што су тако вредни и што "суботом воле информатику"!

              

     

     

 

Ученици Рачунарске гимназије у финалу такмичења Bubble Cup

На овогодишњем, дванаестом по реду, финалу међународног такмичења Bubble Cup, у категорији Rising Stars, Рачунарску гимназију су представљала два тима. Тим TryCatch and Exceptions кога су чинили Михаило Трајковић, Иван Јевтић и Алекса Прокић заузео је десето место. Огњен Нешковић, Марија Паламаревић и Павле Секешан из тима Ђеврек били дванаести. Морамо похвалити наше ученике који су упркос томе што су стигли са екскурзије у Београд сат времена пре почетка такмичења остварили добар резултат. Надамо се да ће Рачунарска гимназија и догодине имати представнике у финалу овог такмичења.

         

               

Зашто је Рачунарска гимназија лидер у информатичком образовању

Рачунарска гимназија је прва средња школа за талентоване информатичаре. Поред савлађивања савремених рачунарских техника и вештина, велики акценат се ставља и на добијање темељног општег образовања. Ученици наше гимназије раде по плану и програму свих гимназија природно-математичког смера у Србији, с том разликом што се од прве године сусрећу са стручним рачунарским предметима. Рачунарска гимназија на тај начин пружа могућност да ученици који су поред информатике талентовани за  математику и физику стекну врхунска знања из области математике и физике. У стицању знања ученицима Рачунарске гимназије помажу врхунски професори, а надасве искусни педагози са дугогодишњим искуством како у настави тако и у науци. Менторски рад је нешто на шта се посебно обраћа пажња у нашој гимназији. На тај начин стиче се  међусобно поверење и остварује најбоља сарадња професора и ученика. Професори на тај начин препознају афинитете и таленте својих ученика и лакше их усмеравају ка областима за које су талентовани. Оно што је важно када је реч о професијама из области  IT-а је да се увек буде у току тј. да онај ко се бави IT-ем има увек нова и применљива знања. Рачунарска гимназија управо томе учи своје ђаке. Она им кроз свој школски програм и врхунске професоре омогућава стицање савремених техника и вештина. Један од начина на који то чини је и сарадња са најбољим светским компанијама као што су Microsoft, Oracle i Cisco које помажу нашим ученицима у стицању неопходних знања и међународно признатих сертификата. Због свега овога матурантима  Рачунарске гимназије отворена су врата факултета свих усмерења, како у земљи, тако и у иностранству. Којим год путем даље да крену, увек ће им бити потребна знања и вештине које су стекли у Рачунарској гимназији!

Рачунарска гимназија поносно истиче своје активности

У Рачунарској гимназији се током целе године одвијају едукативне активности и програми из области IT. Једна од ових активности је бесплатна едукација из области такмичарског програмирања коју организују Рачунарска гимназија и Фондација Петља. Програм едукације подразумева школу програмирања за ученике и семинар за наставнике. Школа такмичарског програмирања састоји се од курсева који су намењени ученицима основних школа који се припремају за такмичења или који желе да усаврше своје знање из програмирања. Семинар такмичарског програмирања намењен је наставницима који предају информатику у основним школама. Још једна од активности коју организује Рачунарска гимназија је бесплатан семинар за наставнике под називом "Python кроз наставу". Овај семинар је награда наставницима чији су ученици учествовали на такмичењу за основце под називом "Програмер јуниор" које Рачунарска гимназија организује сваке године. Рачунарска гимназија са поносом истиче и своја два пројекта. То су такмичење под називом "IT girls" намењено девојчицама 7. и 8. разреда основних школа са циљем промовисања информатике међу женском популацијом и  информатичко такмичење под називом "Програмер јуниор" које је намењено ученицима 7. и 8. разреда основних школа, а које Рачунарска гимназија организује у сарадњи са Друштвом математичара Србије. Рачунарска гимназија је једна од ретких школа у Србији која има статус Cisco академије. То значи да наша гимназија има право да држи Cisco курс у оквиру свог наставног програма што успешно чини већ годинама.

Радна субота у Рачунарској гимназији: курсеви, обуке, семинари

У суботу 12. октобра у Рачунарској гимназији одржавају се чак три едукативне активности: 1. Курсеви програмских језика C# и Python под називом "Суботом волимо информатику"  намењени ученицима виших разреда основних школа који желе да науче програмирање тако да могу да учествују у информатичким такмичењима. Циљ ових курсева је ширење информатичких знања међу ученицима основних школа. 2. Обуке за наставнике који ће предавати у гимназијским IT одељењима. Наставници ће изучавати наставне садржаје предмета Оперативни системи, Рачунарски системи и Програмирање , а обуке ће им држати професори Рачунарске гимназије : Душа Вуковић, Филип Марић, Мијодраг Ђуришић и Милан Банковић. 3. Информатички семинар под називом "Python кроз наставу" који су као награду за ваннаставне активности добили наставници чији су ученици учествовали на такмичењу Програмер јуниор 2019. године који је организовала Рачунарска гимназија.

Рачунарска гимназија на екскурзији у Прагу,Берлину и Дрездену

Ученици  Рачунарске гимназије имали су прилике да у оквиру ученичке екскурзије 2019. године у периоду од 7. до 14. септембра обиђу Праг, Берлин, Потсдам и Дрезден. Поред пешачких тура, панорамских разгледања градова и упознавања са знаменитостима ових градова, наши ученици били су гости Берлинског универзитета и знаменитог ЗИБ института. Необично сунчано време, занимљиви садржаји и сјајно дружење прави су чиниоци екскурзије за памћење.