Предупис у Рачунарску гимназију - школска 2020/2021.

Захваљујући својим партнерима, Рачунарска гимназија обезбеђује, за првих пет ученика, за предупис у РГ за шкoлску 2020/2021. годину, специјалне погодности.

Опширније...

Зимска школа програмирања за основце - Јавни позив и пријављивање

Рачунарска гимназија и Фондација Петља организују бесплатни зимски програм едукације у области такмичарског програмирања за основце од 03. до 06. фебруара 2020. године у Рачунарској гимназији. Пријаве су отворене до 20. јануара 2020. 

Циљ Зимске школе програмирања је популаризација такмичарског програмирања међу основцима који су већ исказали таленат у области рачунарства, математике и физике. Школа је намењена заинтересованим ученицима виших разреда основних школа који су се током школске 2018/19. године пласирали на окружно такмичење из информатике, као и свим учесницима државних такмичења из математике или физике током исте године. 

Опширније...

Представа и новогодишњи пакетићи за најмлађе у Рачунарској гимназији

Луткарска представа "Маша и медвед" одржана је 18. децембра у Рачунарској гимназији пред најмлађом публиком. Представу су деци запослених у Рачунарској гимназији, ЦЕТ-у и на Рачунарском факултету приредили Јана Мирчић, Андреј Петковић и Павле Петковић, полазници Драмске секције Рачунарске гимназије коју предводи професор српског језика и књижевности Милица Марковић. Након представе следила је мини журка за најмлађе уз анимацију Стефане Зоговић, студенткиње Рачунарског факултета. На велико изненађење деце, на крају програма појавио се и Деда Мраз и обрадовао их новогодишњим поклонима. 

Малишани су одушевљено учествовали у интеракцији са глумцима, и сви заједно створили праву празничну атмосферу.

    

Данило Ралевић други на регионалном такмичењу "Пословни изазов"

Данило Ралевић, ученик првог разреда, је освојио другу награду на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов“ и пласирао се на државно такмичење. 

Регионални ниво такмичења је одржан у Београду, 18. децембра, у организацији Достигнућа младих уз помоћ Министарства омладине и спорта, UniCredit банке, Америчке агенције за међународни развој USAID, компаније Oracle и Универзитета Metropolitan.

На такмичењу је учестовало 110 ученика из 32 средње школе из београдских општина. Из наше школе су на регионалном такмичењу учествовали, поред награђеног Данила Ралевића, и Анђела Аћић, Богдан Томић, Огњен Срдановић и Војин Голубовић.

Опширније...

У Рачунарској гимназији одржано школско такмичење "Пословни изазов"

Рачунарска гимназија у сарадњи са организацијом Достигнућа младих организовала је трећу годину за редом школско такмичење "Пословни изазов". Такмичење које је одржано 6. децембра 2019. има за циљ: да се изаберу представници Рачунарске гимназије који ће учествовати на регионалном такмичењу "Пословни изазов", а који је најављен за 18. децембар 2019. године и да се такмичари припреме за оно што их чека на регионалном такмичењу.

Опширније...

Ученици Рачунарске гимназије у трећем кругу Хакатона за средњошколце

Ученици рачунарске гимназије Мехмедалија Каришик и Никола Лопушина као чланови екипе под називом "Моћни ренџери" пласирали су се у трећи круг такмичења Хакатон за средњошколце који је одржан од 18. до 20. новембра 2019. на Факултету организационих наука.

Такмичење за основце Програмер јуниор 2020

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, четрнаесту годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа "Програмер јуниор"

Опширније...

Девета европска математичка олимпијада за девојке

Девета европска математичка олимпијада за девојке (ЕGMO 2020) oдржаће се у Егмонду, Холандија од 15. до 21. априла 2020. године. Такмичење ће бити одржано по правилима Међународне математичке олимпијаде за средњошколце (IMO).

Екипе морају бројати по четири ученице средње школе које ће одредити национална друштва математичара и морају имати два пратиоца. Трошкове пута сносе делегације које учествују, а трошкове смештаја у Егмонду сноси организатор.

Извршни одбор Друштва математичара Србије прихватио је овај позив. Средства за пут у Холандију морају обезбедити школе ученица које се квалификују за ово такмичење из својих или других извора.

Да би екипа била што раније формирана и да би такмичарке могле добро да се припреме изборно такмичење за састав екипе биће одржано у недељу 17. новембра 2019. године у свечаној сали Математичке гимназије у Београду (Краљице Наталије 37) у 10:30ч.

Право учешћа на изборном такмичењу према одлуци Извршног одбора имају ученице средње школе које су у предходном циклусу такмичења из математике за средње школе на Државном такмичењу освојиле награду или похвалу у А категорији, односно прву или другу награду у Б категорији, чланице екипе Србије на претходној Јуниорској балканској математичкој олимпијади, чланице екипе Србије на претходним EГMO.

Ученица која је већ освојила златну медаљу на претходним ЕГМО ослобађа се изборног такмичења. 

Ово су имена ученица које су позване на Изборно такмичење за Девету европску математичку олимпијаду за девојке (ЕGMO):

Aња Милошевић, Злата Стефановић, Миља Јовановић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Тамара Топалов, Сара Драгутиновић, Ирина Ђанковић, Марија Новаковић, Ања Петровић (Математичка гимназија).

Милица Шобот, Теодора Станишић (Гимназија “Јован Јовановић Змај”)

Оrsolya Parόczi (Гимназија Бољаи)

Анђела Продановић, Јована Смиљанић (Ужичка гимназија)

Нада Трајковић (Рачунарска гимназија)

Исидора  Гавриловић (Гимназија “Светозар Марковић”)

Maша Ђурић (Шабачка гимназија)

Далиборка Храњец (Прва крагујевачка гимназија)

Наталија Гвозденовић, Исидора Стојадиновић (lll београдска гимназија)

Ангелина  Димитријевић (Гимназија “Бора Станковић”)

Због освојене златне медаље на предходном ЕГМО, Јелена Иванчић (Математичка гимназија) стекла је директан пласман на ЕГМО 2020 и ослобађа се изборног такмичења.

 

IT GIRLS 2020 - пријаве су отворене

Рачунарска гимназија организује такмичење “IT girls” за ученице седмог и осмог разреда основних школа у циљу промовисања информатике међу женском популацијом у Србији.

Такмичарке се надмећу у прављењу сајта користећи WordPress. За првих 50 пријављених ученица организован је бесплатан курс WordPress-а. Курс се одржава за време зимског распуста, а ученице које га похађају нису у обавези и да се такмиче.

Опширније...

У Рачунарској гимназији одржан семинар "Python кроз наставу"

Рачунарска гимназија у суботу 12. октобра угостила је наставнике информатике из основних школа на бесплатном семинару под називом "Python кроз наставу". Наиме овај семинар је награда Рачунарске гимназије наставницима информатике чији су ученици учествовали на такмичењу "Програмер јуниор" а које се сваке године организује у Рачунарској гимназији. Кроз Python је наставнике сигурним корацима водио ђак генерације Рачунарске гимназије, а сада успешан студент Рачунарског факултета Никола Тасић. Семинар у трајању од шест школских часова пратили су наставници основних школа : "Краљ Петар Први", "Бранко Ћопић", "Јован Стерија Поповић", "Јован Цвијић", "Свети Сава", "Краљ Александар Први", "Уједињене Нације", "Ђура Даничић", "Лазар Саватић", "Вељко Дугошевић", "Филип Кљајић Фића".