У Рачунарској гимназији одржано школско такмичење "Пословни изазов"

Рачунарска гимназија у сарадњи са организацијом Достигнућа младих организовала је трећу годину за редом школско такмичење "Пословни изазов". Такмичење које је одржано 6. децембра 2019. има за циљ: да се изаберу представници Рачунарске гимназије који ће учествовати на регионалном такмичењу "Пословни изазов", а који је најављен за 18. децембар 2019. године и да се такмичари припреме за оно што их чека на регионалном такмичењу.

Опширније...

Ученици Рачунарске гимназије у трећем кругу Хакатона за средњошколце

Ученици рачунарске гимназије Мехмедалија Каришик и Никола Лопушина као чланови екипе под називом "Моћни ренџери" пласирали су се у трећи круг такмичења Хакатон за средњошколце који је одржан од 18. до 20. новембра 2019. на Факултету организационих наука.

Предупис у Рачунарску гимназију - школска 2020/2021.

Захваљујући својим партнерима, Рачунарска гимназија обезбеђује, за првих пет ученика, за предупис у РГ за шкoлску 2020/2021. годину, специјалне погодности.

Опширније...

Такмичење за основце Програмер јуниор 2020

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, четрнаесту годину за редом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа "Програмер јуниор"

Опширније...

Девета европска математичка олимпијада за девојке

Девета европска математичка олимпијада за девојке (ЕGMO 2020) oдржаће се у Егмонду, Холандија од 15. до 21. априла 2020. године. Такмичење ће бити одржано по правилима Међународне математичке олимпијаде за средњошколце (IMO).

Екипе морају бројати по четири ученице средње школе које ће одредити национална друштва математичара и морају имати два пратиоца. Трошкове пута сносе делегације које учествују, а трошкове смештаја у Егмонду сноси организатор.

Извршни одбор Друштва математичара Србије прихватио је овај позив. Средства за пут у Холандију морају обезбедити школе ученица које се квалификују за ово такмичење из својих или других извора.

Да би екипа била што раније формирана и да би такмичарке могле добро да се припреме изборно такмичење за састав екипе биће одржано у недељу 17. новембра 2019. године у свечаној сали Математичке гимназије у Београду (Краљице Наталије 37) у 10:30ч.

Право учешћа на изборном такмичењу према одлуци Извршног одбора имају ученице средње школе које су у предходном циклусу такмичења из математике за средње школе на Државном такмичењу освојиле награду или похвалу у А категорији, односно прву или другу награду у Б категорији, чланице екипе Србије на претходној Јуниорској балканској математичкој олимпијади, чланице екипе Србије на претходним EГMO.

Ученица која је већ освојила златну медаљу на претходним ЕГМО ослобађа се изборног такмичења. 

Ово су имена ученица које су позване на Изборно такмичење за Девету европску математичку олимпијаду за девојке (ЕGMO):

Aња Милошевић, Злата Стефановић, Миља Јовановић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Тамара Топалов, Сара Драгутиновић, Ирина Ђанковић, Марија Новаковић, Ања Петровић (Математичка гимназија).

Милица Шобот, Теодора Станишић (Гимназија “Јован Јовановић Змај”)

Оrsolya Parόczi (Гимназија Бољаи)

Анђела Продановић, Јована Смиљанић (Ужичка гимназија)

Нада Трајковић (Рачунарска гимназија)

Исидора  Гавриловић (Гимназија “Светозар Марковић”)

Maша Ђурић (Шабачка гимназија)

Далиборка Храњец (Прва крагујевачка гимназија)

Наталија Гвозденовић, Исидора Стојадиновић (lll београдска гимназија)

Ангелина  Димитријевић (Гимназија “Бора Станковић”)

Због освојене златне медаље на предходном ЕГМО, Јелена Иванчић (Математичка гимназија) стекла је директан пласман на ЕГМО 2020 и ослобађа се изборног такмичења.

 

IT GIRLS 2020 - пријаве су отворене

Рачунарска гимназија организује такмичење “IT girls” за ученице седмог и осмог разреда основних школа у циљу промовисања информатике међу женском популацијом у Србији.

Такмичарке се надмећу у прављењу сајта користећи WordPress. За првих 50 пријављених ученица организован је бесплатан курс WordPress-а. Курс се одржава за време зимског распуста, а ученице које га похађају нису у обавези и да се такмиче.

Опширније...

У Рачунарској гимназији одржан семинар "Python кроз наставу"

Рачунарска гимназија у суботу 12. октобра угостила је наставнике информатике из основних школа на бесплатном семинару под називом "Python кроз наставу". Наиме овај семинар је награда Рачунарске гимназије наставницима информатике чији су ученици учествовали на такмичењу "Програмер јуниор" а које се сваке године организује у Рачунарској гимназији. Кроз Python је наставнике сигурним корацима водио ђак генерације Рачунарске гимназије, а сада успешан студент Рачунарског факултета Никола Тасић. Семинар у трајању од шест школских часова пратили су наставници основних школа : "Краљ Петар Први", "Бранко Ћопић", "Јован Стерија Поповић", "Јован Цвијић", "Свети Сава", "Краљ Александар Први", "Уједињене Нације", "Ђура Даничић", "Лазар Саватић", "Вељко Дугошевић", "Филип Кљајић Фића".

      

Сарадња Рачунарске гимназије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Рачунарска гимназија као аутор програма по коме се изводи настава у гимназијским ИТ одељењима у Србији, другу годину заредом, пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја у реализацији ускостручних обука за наставнике који предају у гимназијским ИТ одељењима. Ове суботе 12. октобра у Рачунарској гимназији обуку наставницима из гимназијских ИТ одељења држe: Мијодраг Ђуришић професор у Математичкој и Рачунарској гимназији и Оливера Хрњаковић професор на Факултету техничких наука у Новом Саду.

              

       

 

 

Радна субота за вредне информатичаре у Рачунарској гимназији

И ове суботе 12. октобра у Рачунарској гимназији је радно. Вредни ученици многих београдских основних школа поред својих редовних, дошли су код нас по још информатичког знања. А ми смо им радо отворила своја врата и понудила своја знања кроз курс под називом "Суботом волимо информатику" који се од 28. септембра одржава сваке суботе у Рачунарској гимназији. Ови млади, талентовани информатичари помно прате шта им предавач прича. Сконцентрисани су и удубљени у своје рачунаре. Савлађују програмске језике C# и Python. Предавачи који их корак по корак уводе у ове програмске језике су бивши ученици Рачунарске гимназије а сада успешни студенти Рачунарског факултета : Јелена Ђоковић и Никола Тасић. У оквиру овог курса ученици су подељени у пет група. У две групе су ученици који прате основни C# курс, у две групе су, такође ученици који прате Python и у једној групи су ученици који прате C# напредни курс. Дошли су из основних школа : "Душко Радовић", "Доситеј Обрадовић", "Милан Ђ Милићевић", "Филип Кљајић Фића", "Владислав Рибникар", "1300 каплара", "Иван Горан Ковачић", "Љуба Ненадовић", "Бранислав Нушић". Рачунарска гимназија им се захваљује што су тако вредни и што "суботом воле информатику"!

              

     

     

 

Ученици Рачунарске гимназије у финалу такмичења Bubble Cup

На овогодишњем, дванаестом по реду, финалу међународног такмичења Bubble Cup, у категорији Rising Stars, Рачунарску гимназију су представљала два тима. Тим TryCatch and Exceptions кога су чинили Михаило Трајковић, Иван Јевтић и Алекса Прокић заузео је десето место. Огњен Нешковић, Марија Паламаревић и Павле Секешан из тима Ђеврек били дванаести. Морамо похвалити наше ученике који су упркос томе што су стигли са екскурзије у Београд сат времена пре почетка такмичења остварили добар резултат. Надамо се да ће Рачунарска гимназија и догодине имати представнике у финалу овог такмичења.