Cisco академија у Рачунарској гимназији

14. мај 2019.

Ученици прве године Рачунарске гимназије вредно се спремају за полагање завршног испита Cisco академије. У Рачунарској гимназији, Cisco курс постоји као изборни предмет кога ученици прве године похађају током целе школске године. Као изборни предмет оцењује се, али оцена не улази у просек. Међутим, ученици који су изабрали да похађају овај курс, крајем маја полажу завршни испит и тако стичу Cisco сертификат. 

     

Само неколико школа у Србији, а међу њима и Рачунарска гимназија имају право да држе Cisco курс, а то уједно значи да Рачунарска гимназија има статус Cisco академије. О Cisco академији, о курсу у Рачунарској гимназији, о томе како изгледа испит испричао ми је професор Јовица Милисављевић.

      

"Cisco има програм сертификације стручњака у областима везаним за рад са мрежном опремом и технологијама. Cisco aкадемија постоји 20 година, 9,2 милиона људи из преко 180 земаља завршило је ову академију. Академија има за циљ темељнију обуку из области мрежних технологија. Само неколико школа у Србији има статус Cisco Аkademije.  Карактеристике Cisco-а јесте да је усмерен на практична знања. На курсу "Основе рачунарских мрежа" стичу се потребна теоријска знања, овладава основним појмовима везаним за рачунарске мреже, учи како да се направи једноставна мрежа и учи се конфигурацији уређаја који се користи у мрежама: свичева и рутера. Учи се како да се отклоне проблеми који се јаве у рачунарским мрежама и на крају курса реализују се рачунарске мреже. Курс се састоји из 9 поглавља. Креће од лаганијег увода ка тежим стварима. Предаавања су једном недељно по два часа"Како изгледа испит, односно тест који ученици полажу да би стекли Cisco сертификат? Испит има 35 питања, полаже се online. Тест изгледа тако што ученици добију задатак са јасно дефинисаним корацима који су битни за решење. Тест се састоји од питања и понуђених одговора, отворених питања без понуђених одговора или повезивања појмова. Решења теста су везана за проблем мрежа. За пролаз на завршном испиту потребно је преко 80 посто решених задатакa.

Са нестрпљењем чекамо завршни тест и надамо се да ће сви ђаци Рачунарске гимназије стећи сертификат Cisco Akademije, јер сазнали смо од професора Милисављевића, вредно су радили током целе године. Срећно!