Програмер Јуниор у Рачунарској гимназији

14. мај 2019.

Протекле суботе, 11. маја Рачунарска гимназија отворила је своја врата малим, будућим програмерима. Наиме ученици седмих и осмих разреда школа широм Србије решили су да буду програмери макар на један дан и дошли на такмичење "Програмер јуниор" које је организовала Рачунарска гимназија.

Комисији Рачунарске гимназије стигли  су кратки видео материјали којима су такмичари одговорили на задату тему "Програмер јуниор". Неко је себе видео као програмера који у одређеном програмском језику прави код, односно програмира, неко је кроз дијалог са школским друговима објаснио зашто жели да буде програмер или шта за њега то занимање представља. Неко се ставио у улогу промотера Рачунарске гимназије и самог такмичења "Програмер јуниор" и из тог угла направио видео. Комисија се нашла пред тешким задатком. Из прегршт добрих радова требало је издвојити оне који су се квалификовали за такмичење. Узевши у обзир идеју, креативност и техничке карактеристике видеа комисија је одлучила ко се квалификовао за финале такмичења. Позвано је 10 тимова. Дошли су из свих крајева Србије да се такмиче, да покажу шта знају, да се друже, да се забаве, да буду програмери! Тим су чинила два ученика. 

                      

Распоређени у две учионице наши "Програмери јуниори" током три школска часа решавали су задатке користећи програмске језике: C#, Python, Scratch. Када је време такмичења истекло, задаци решени уследила је кратка одбрана радова. Такмичари су пред комисијом коју чине професори Рачунарске гимназије и студенти Рачунарског факултета који су већ истакнути програмери бранили своје радове, односно усмено су објашњавали како су дошли до својих решења.

 

                                                    

Након одбране радова наши такмичари су отишли на паузу а комисија је прионула на посао. Требало је изабрати победнике. Такмичари су са нестрпљењем чекали. Коначно, појавили су се чланови комисије, насмејани, видно задовољни. Проглашење победника могло је да почне. 

Прво место освојио је тим кога чине: Немања Живадиновић и Стефан Стојановић, ученици седмог разреда ОШ "Вожд Карађорђе" из Алексинца.

                                                                     

 

Друго место освојио је тим кога чине: Андреј Трипковић и Михаило Матовић, ученици осмог  разреда ОШ "Свети Сава" из Београда.

                                                                   

 

 

Треће место освојио је тим кога чине: Мина Томовић и Лука Грујић, ученици седмог разреда ОШ "Војислав Вока Савић" из Лазаревца.

 

                                                                    

Ученици који су освојили прво, друго и треће место награђени су вредним поклонима: чланови првопласираног тима добили су свако по таблет, чланови другопласираног тима добили су свако по екстерни hard disk и чланови трћепласираног тима добили су свако по тастатуру и миш, а сви учесници такмичења добили су књигу издавачке куће Portalibris. Наставници чији су се ученици такмичили у финалу "Програмер јуниор" као награду за ваннаставно ангажовање, добили су поклон ваучер за похађање информатичког семинара под називом " Python кроз наставу".

     

 

         

Рачунарска гимназија честита победницима а све остале"Програмере јуниоре"позива на следеће такмичење 2020 године!