Награда из области ИТ предузетништва у рукама ученице Рачунарске гимназије

05. јун 2019.

На Тренингу за развој дигиталних и предузетничких вештина ученица средњих школа одржаном од 1. до 3. јуна у Хотелу „88 rooms“ у Београду, у организацији Достигнућа младих, Анђелија Младеновић, ученица другог разреда Рачунарске гимназије освојила је награду у области ИКТ предузетништва. Током три дана, ученице су прошле тренинг који се заснива на тимском раду, презентацијским вештинама, решавању проблема, изучавању одрживих пословних модела кроз примере мобилних апликација.

Учешће на овом догађају су узеле и следеће ученице наше школе: Марија Паламаревић, Нада Трајковић, Тајана Тодоровић и Анђела Kомненић. Све ученице наше школе су биле распоређене у различите тимове ради израде мобилних апликација и сарађивале су са ученицама из Четврте београдске гимназије, Гимназије и Техничке школе у Младеновцу, Осме београдске гимназије и Техничке школе “Kолубара”у Лазаревцу. Последњег дана тренинга су пред стручним жиријем представиле мобилне апликације које су развиле, а најбољи рад је награђен. 

Тренинг је део је међународног пројекта који промовише јачање предузетничких и дигитаних вештина код девојчица и девојака. Пројекат се спроводи у неколико земаља: Литванији, Румунији, Грчкој, Бугарској и Србији, а подржан је од стране Европског института за иновације и технологију. Методологију тренинга су развили Junior Achievement Bulgaria и организација Apps for Good, тако да обука комбинује предузетничка знања са вештинама програмирања. 

Посебна награда коју су добиле ученице Рачунарске гимназије, Тајана Тодоровић и Анђелија Младеновић јесте учешће на летњој школи дечјих иновација “Ја имам идеју” која ће се реализовати током августа у Сремским Kарловцима и у Београду. Школа је намењена средњошколцима који ће научити како да реше еколошки изазов из области циркуларне економије креирајући прототип мобилне апликације.