Девета европска математичка олимпијада за девојке

06. новембар 2019.

Девета европска математичка олимпијада за девојке (ЕGMO 2020) oдржаће се у Егмонду, Холандија од 15. до 21. априла 2020. године. Такмичење ће бити одржано по правилима Међународне математичке олимпијаде за средњошколце (IMO).

Екипе морају бројати по четири ученице средње школе које ће одредити национална друштва математичара и морају имати два пратиоца. Трошкове пута сносе делегације које учествују, а трошкове смештаја у Егмонду сноси организатор.

Извршни одбор Друштва математичара Србије прихватио је овај позив. Средства за пут у Холандију морају обезбедити школе ученица које се квалификују за ово такмичење из својих или других извора.

Да би екипа била што раније формирана и да би такмичарке могле добро да се припреме изборно такмичење за састав екипе биће одржано у недељу 17. новембра 2019. године у свечаној сали Математичке гимназије у Београду (Краљице Наталије 37) у 10:30ч.

Право учешћа на изборном такмичењу према одлуци Извршног одбора имају ученице средње школе које су у предходном циклусу такмичења из математике за средње школе на Државном такмичењу освојиле награду или похвалу у А категорији, односно прву или другу награду у Б категорији, чланице екипе Србије на претходној Јуниорској балканској математичкој олимпијади, чланице екипе Србије на претходним EГMO.

Ученица која је већ освојила златну медаљу на претходним ЕГМО ослобађа се изборног такмичења. 

Ово су имена ученица које су позване на Изборно такмичење за Девету европску математичку олимпијаду за девојке (ЕGMO):

Aња Милошевић, Злата Стефановић, Миља Јовановић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Тамара Топалов, Сара Драгутиновић, Ирина Ђанковић, Марија Новаковић, Ања Петровић (Математичка гимназија).

Милица Шобот, Теодора Станишић (Гимназија “Јован Јовановић Змај”)

Оrsolya Parόczi (Гимназија Бољаи)

Анђела Продановић, Јована Смиљанић (Ужичка гимназија)

Нада Трајковић (Рачунарска гимназија)

Исидора  Гавриловић (Гимназија “Светозар Марковић”)

Maша Ђурић (Шабачка гимназија)

Далиборка Храњец (Прва крагујевачка гимназија)

Наталија Гвозденовић, Исидора Стојадиновић (lll београдска гимназија)

Ангелина  Димитријевић (Гимназија “Бора Станковић”)

Због освојене златне медаље на предходном ЕГМО, Јелена Иванчић (Математичка гимназија) стекла је директан пласман на ЕГМО 2020 и ослобађа се изборног такмичења.