Децембарски циклус онлајн обука за IT girls успешно је завршен

Од 21. до 24. децембра у Рачунарској гимназији одржан је први онлајн циклус обука за такмичење IT girls 2021. На бесплатној обуци ученице 7. и 8. разреда училе су основе програма Word Press. На такмичењу 8. марта оцењиваће се њихова креативност као и коришћење алата које су на курсу научиле, а најуспешније такмичарке добиће вредне награде.

Подсећамо да је у току пријава за јануарски циклус курса који ће се одржати од 11. до 14. јануара 2021., те позивамо заинтересоване ученице да се пријаве. Пријаве су отворене до 5. јануара, а врше се путем линка: http://rg.edu.rs/prijava-itgirls

       

Извођење онлајн курса путем платформе Зум

 

Нада Трајковић у емисији "Шампиони знања" на TV Brainz

Ученица Рачунарске гимназије Нада Трајковић као изузетна такмичарка и шахисткиња имала је прилику да се представи у емисији "Шампиони знања" на телевизији "Brainz"

Нада Трајковић, ученица трећег разреда Рачунарске гимназије, на Државном такмичењу из математике прву награду је освојила у 2019. години, а трећу награду у 2020. години. Победница је такмичења IT girls 2018. Активно тренира шах више од осам година, а да је веома успешна говори прво место на Градском такмичењу 2019. године у категорији шах за девојчице до шеснаест година и треће место на Омладинском првенству Србије у женској конкуренцији 2019. године.

Као један од "Шампиона знања", Нада је о својим интересовањима и успесима причала у емисији:  https://brainz.center/izvrsna-ucenica-racunarske-gimnazije-u-beogradu/ 

 

ИНТЕРВЈУ: Професорка Наташа Чалуковић

Квалитет наставног кадра свакако има значајног удела приликом одабира средње школе. А када будући гимназијалац има циљ да посебно продуби знања из математике, информатике или физике током средње школе да би потом без тешкоћа уписао жељени факултет и чак био успешан такмичар, Рачунарска гимназија је школа која му управо такво знање може пружити.

Али, прича о квалитетном професорском кадру и модерном наставном програму не би имала одјека да наши гимназијалци својим резултатима не доказују да је све баш тако. Успеси на такмичењима, наставак школовања у земљи или иностранству, способност за рад у информатичкој струци чак одмах након завршене гимназије су неки од њихових резултата.

Са поносом истичемо залагање и труд, како наших ученика тако и професора који посвећено са њима раде и примењују своје дугогодишње искуство, неретко стечено кроз професорски рад у еминентним школама и факултетима.

Једна од њих, Наташа Чалуковић, аутор уџбеника из физике за основну и средњу школу, професор је у Рачунарској гимназији . Током 41 године професорског стажа у Математичкој гимназији, знања из физике стрпљиво је преносила многим данас истакнутим физичарима и научницима. Награђена је многобројним признањима за свој рад, међу којима је и Награда града Београда у области образовања 2009. године. Ипак, највеће признање су постигнућа њених ученика, који тврде да је Наташа инспиративан професор и да су захваљујући њој заволели ову за многе недокучиву науку.

 

Фото: Математичка гимназија

Опширније...

Такмичење за основце Програмер јуниор 2021

Друштво математичара Србије и Рачунарска гимназија у Београду организују, петнаесту годину заредом, информатичко такмичење за ученике седмих и осмих разреда основних школа "Програмер јуниор".

Такмичење је екипно (екипа од два члана). Пријаву путем ЛИНКА попуњава сваки такмичар.

Финално такмичење ће се одржати почетком маја 2021. године онлајн посредством платформе Zoom или у просторијама Рачунарске гимназије у Београду, уколико епидемиолошке прилике у датом тренутку то буду дозволиле.

На финалном такмичењу екипе на задату тему у року од три школска часа треба да реше постављени проблем користећи један од програмских језика SCRATCH, PYTHON, C#. Након презентовања радова, комисија ће истога дана објавити резултате.

Опширније...

Професорка Рачунарске гимназије на 25. рођендану програмског језика ЈАVA

Објављен је видео поводом 25. рођендана програмског језика Јава у којем значајно место заузима Џејмс Гозлинг, творац језика Java, a појављују се и други Јава стручњаци укључујући и професорку Рачунарске гимназије Душу Вуковић.

Рачунарска гимназија је прва средњошколска установа из Србије која је још 2006. године приступила програму Oracle Академије. Професори наше школе су завршили захтевне обуке које је организовала компанија Oracle у Холандији, Аустрији и Чешкој Републици, након чега већ дуги низ година раде са ученицима и пружају могућност да наши ученици добијају међународно признате Oracle сертификате.

Сви ученици другог разреда могу да се пријаве за факултативни предмет Савремене информационе технологије у оквиру којег се учи Јава и добија међународно признати сертификат за ученике под називом "Oracle Academy Java Fundamentals". Више о садржају овог предмета доступно је на линку.

Нада Трајковић и Марија Паламаревић кандидаткиње за учешће на математичкој олимпијади за девојке у Грузији

Нада Трајковић и Марија Паламаревић, ученице Рачунарске гимназије, оствариле су право учешћа на изборном такмичењу за Десету европску математичку олимпијаду за девојке (EGMO 2021) која ће бити одржана у Кутаисију (Грузија) од 9. до 15. априла 2021. године. Такмичење се одржава по правилима Међународне математичке олимпијаде за средњошколце (IMO), с тим што су екипе састављене од по 4 ученице срење школе које одреде национална друштва математичара, као и два пратиоца. 

Опширније...

ИНТЕРВЈУ: Професор Срђан Огњановић

Поред модерног наставног плана и програма, за квалитет знања ученика Рачунарске гимназије и њихову успешну припрему за улазак у свет најтраженијег занимања веома велика захвалност дугује се професорском кадру. Од самог оснивања школе професори су играли веома важну улогу у стицању знања и вештина ученика чији су изузетни успеси Рачунарску гимназију сврстали међу најбоље и прославили и на интернационалном нивоу.

Педагози са дугогодишњим искуством како у настави, тако и у науци, умногоме доприносе да ученици Рачунарске гимназије постану врхунски информатичари, математичари, физичари. Да се такмиче, освајају медаље и наставе истим путем успеха ка жељеним факултетима у земљи или иностранству.

Многи професори који су своју професионалну каријеру градили у Математичкој гимназији, на Математичком, Машинском и другим факултетима, данас своје знање преносе ученицима Рачунарске гимназије. Један од њих је Срђан Огњановић, професор који је у Математичкој гимназији провео пет деценија свог живота – био је њен ученик, а касније професор и директор ове еминентне установе.

 

 

 

Опширније...

Телеком Србија покреће нови циклус mts app конкурса 10.0 - направи тим, пријави се и учествуј!

И ове године Телеком Србија вас позива да учествујете у новом, десетом циклусу mts app конкурса који вам пружа могућност да унапредите своје знање у креирању мобилних апликација и да се такмичите са вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Ваш задатак је да осмислите и направите занимљиву, иновативну и пре свега корисну апликацију у Android™ OS-у или iOS-у, за мобилни телефон или таблет, која би као додатну предност имала друштвено одговорну намену, или би на одређени начин могла да унапреди употребу мобилних уређаја, као и да допринесе превенцији или превазилажењу ситуација као што је ситуација настала услед епидемије корона вируса.

Опширније...

Отворене пријаве за бесплатне курсеве програмирања за основце "Суботом волимо информатику"

„Суботом волимо информатику“ је курс програмирања који Рачунарска гимназија и ЦЕТ-ова Школа рачунара организују већ 16 година. Намењен је ученицима виших разреда основних школа који желе да науче програмирање тако да могу да учествују на информатичким такмичењима. Ученици се могу определити за један од три понуђена курса: основно или напредно програмирање у језику C# или курс програмског језика Python.

Опширније...

Гостовање ученице Жане Јеловац на Радио Београду

Жана Јеловац, ученица првог разреда Рачунарске гимназије, недавно је гостовала на Радио Београду 1 заједно са својим вршњацима из других школа.

У емисији која је намењена тинејџерима било је речи о поласку у средњу школу, те о новим изазовима и обавезама са којима се сусрећу прваци у овој школској години.

Цео снимак налази се на ЛИНКУ.