ИНТЕРВЈУ: Професор Срђан Огњановић

Поред модерног наставног плана и програма, за квалитет знања ученика Рачунарске гимназије и њихову успешну припрему за улазак у свет најтраженијег занимања веома велика захвалност дугује се професорском кадру. Од самог оснивања школе професори су играли веома важну улогу у стицању знања и вештина ученика чији су изузетни успеси Рачунарску гимназију сврстали међу најбоље и прославили и на интернационалном нивоу.

Педагози са дугогодишњим искуством како у настави, тако и у науци, умногоме доприносе да ученици Рачунарске гимназије постану врхунски информатичари, математичари, физичари. Да се такмиче, освајају медаље и наставе истим путем успеха ка жељеним факултетима у земљи или иностранству.

Многи професори који су своју професионалну каријеру градили у Математичкој гимназији, на Математичком, Машинском и другим факултетима, данас своје знање преносе ученицима Рачунарске гимназије. Један од њих је Срђан Огњановић, професор који је у Математичкој гимназији провео пет деценија свог живота – био је њен ученик, а касније професор и директор ове еминентне установе.

 

 

 

Опширније...

Телеком Србија покреће нови циклус mts app конкурса 10.0 - направи тим, пријави се и учествуј!

И ове године Телеком Србија вас позива да учествујете у новом, десетом циклусу mts app конкурса који вам пружа могућност да унапредите своје знање у креирању мобилних апликација и да се такмичите са вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Ваш задатак је да осмислите и направите занимљиву, иновативну и пре свега корисну апликацију у Android™ OS-у или iOS-у, за мобилни телефон или таблет, која би као додатну предност имала друштвено одговорну намену, или би на одређени начин могла да унапреди употребу мобилних уређаја, као и да допринесе превенцији или превазилажењу ситуација као што је ситуација настала услед епидемије корона вируса.

Опширније...

Отворене пријаве за бесплатне курсеве програмирања за основце "Суботом волимо информатику"

„Суботом волимо информатику“ је курс програмирања који Рачунарска гимназија и ЦЕТ-ова Школа рачунара организују већ 16 година. Намењен је ученицима виших разреда основних школа који желе да науче програмирање тако да могу да учествују на информатичким такмичењима. Ученици се могу определити за један од три понуђена курса: основно или напредно програмирање у језику C# или курс програмског језика Python.

Опширније...

Гостовање ученице Жане Јеловац на Радио Београду

Жана Јеловац, ученица првог разреда Рачунарске гимназије, недавно је гостовала на Радио Београду 1 заједно са својим вршњацима из других школа.

У емисији која је намењена тинејџерима било је речи о поласку у средњу школу, те о новим изазовима и обавезама са којима се сусрећу прваци у овој школској години.

Цео снимак налази се на ЛИНКУ. 

Бриљантни успеси ученика Рачунарске гимназије на такмичењима 2020. године

Ученици Рачунарске гимназије Иван Јевтић, Михаило Трајковић, Огњен Нешковић, Марија Паламаревић, Владимир Игњатијевић и Нада Трајковић освојили су вредне награде на такмичењима из информатике и математике током школске 2019/20. године. 

Иван Јевтић, матурант, освојио је другу награду на Српској информатичкој олимпијади и пласирао се на 6. место на Државном такмичењу из информатике.

Михаило Трајковић, матурант, освојио је другу награду на Српској информатичкој олимпијади, 10. место на Државном такмичењу из информатике, као и похвалу на Државном такмичењу из математике.

Огњен Нешковић, ученик другог разреда, освојио је трећу награду на Српској информатичкој олимпијади.

Марија Паламаревић, ученица другог разреда, освојила је прву награду на Државном такмичењу из математике и учествовала je на Српској математичкој олимпијади.

Владимир Игњатијевић, ученик другог разреда, освојио је прву награду на Државном такмичењу из математике.

Нада Трајковић, ученица другог разреда, освојила је трећу награду на Државном такмичењу из математике.

Честитамо на изузетним успесима нашим такмичарима и њиховим менторима и желимо свима много среће и успеха у даљем раду!

Просечна оцена ученика уписаних у РГ

Школске 2020/2021. године Рачунарска гимназија уписала је у први разред шеснаесту генерацију ученика. Уписана су три одељења, а просечна оцена ученика у VI, VII и VIII разреду основне школе је 4,68.

Предупис у Рачунарску гимназију - школска 2021/2022.

Захваљујући својим партнерима, Рачунарска гимназија обезбеђује, за предупис у РГ за шкoлску 2021/2022. годину, за првих десет ученика, специјалне погодности.

За ученике који су 6. и 7. разред завршили са одличним успехом цена је 1673 евра (пуна цена школарине 2574 евра), а за остале 2574 евра (пуна цена школарине 3960 евра).

Предупис је отворен 27. августа 2020. године и трајаће до попуне слободних места.

Додатне информације можете добити на телефон 011/2636-090, можете послати и електронску пријаву на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Награде РГ-оваца на Српској информатичкој олимпијади

На Српској информатичкој олимпијади за средње школе, одржаној 26. и 27. августа 2020. године на Рачунарском факултету у Београду, Рачунарска гимназија имала је четири представника који су остварили веома запажене резултате.

Друга награда припала је ученицима Ивану Јевтићу и Михаилу Трајковићу (четврти разред), а трећу награду освојио је Огњен Нешковић (други разред). Ученик Павле Секешан (други разред) пласирао се на 41. место. 

Опширније...

Настава у Рачунарској гимназији од 1.9.2020. године

Настава се одржава за свако одељење посебно и по унапред утврђеном, уобичајеном распореду, при чему половина ученика сваког одељења прати наставу у учионици (задовољен критеријум од 4м2 по ученику), а друга половина прати паралелно исту наставу од куће. Ученици код куће чују глас професора, а на екрану прате његову унапред припремљену презентацију, или писање по графичкој табли. Уколико ученик од куће жели нешто да пита професора, „подигне руку“ и његово питање чују сви у учионици. Док  одговарају градиво, ученици у учионици пишу по графичкој табли, како би и они који су код својих кућа могли то да прате.

После недељу дана групе се смењују. 

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан ученицима и за касније прегледање.

Фондација Престолонаследника Александра наградила најбољег матуранта Рачунарске гимназије Михаила Трајковића

Њ.К.В. Престолонаследник Александар сваке године традиционално награђује више од 600 најбољих средњошколаца из Србије и Републике Српске. По први пут ове године церемонија обраћања организована је у виртуелном простору, где су се Њ.К.В. Престолонаследник Александар, српски министар просвете Њ.Е. г. Младен Шарчевић, његова колегиница из Републике Српске Њ.Е. г-ђа Наталија Тривић, менаџер за односе са владом за Европу, Блиски Исток и Африку компаније НЦР г-ђица Нина Чапрић, директорка маркетинга „LINKgroup“ компаније г-ђа Милица Зорић и најбоља атлетичарка Србије г-ђица Ивана Шпановић обратили најбољим матурантима средњих школа путем видеа и послали поруке у којима су их мотивисали да и даље буду најбољи.

Свака средња школа у Србији и Републици Српској бира најбољег матуранта, којем Фондација за образовање и културу Њ.К.В. Престолонаследника Александра додељује похвалницу и пригодан поклон у знак признања за њихове изузетне резултате постигнуте у средњој школи. Похвалнице и поклони послати су ученицима на адресе њихових школа, а уручиће им их представници школа.

„Честитам вам на великом успеху и желим вам да и даље будете најбољи. Ви сте будућност Србије и Републике Српске. Будите поносни на знање које сте стекли и ставите га у службу наше земље и свих њених грађана“, рекао је Престолонаследник у свом видео обраћању.

Похвалница и поклон од Фондације Прастолонаследника Александра доспели су у руке најбољег матуранта Рачунарске гимназије Михаила Трајковића. Уручио их је директор Рачунарске гимназије Бранислав Ђурђевац. Осим тога што је најбољи ученик у генерацији, Михаило је током школовања у Рачунарској гимназији био веома успешан такмичар из информатике и математике. Михаило ће своје даље школовање наставити као стипендиста на Рачунарском факултету.

 

На следећим линковима можете погледати видео обраћања и пропратне фотографије:

- Званични сајт Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра, https://www.pafond.rs/sr/prijem-za-najbolje-maturante-cir/

- Званични сајт Краљевске породице Србије, https://royalfamily.org/prijem-za-najbolje-maturante-cir/?lang=cir