Нови циклус курсева програмирања за основце и средњошколце

11. фебруар 2020.

Информатика и програмирање препознати су као најзначајније вештине будућности, и већ сада су уведене у основно образовање – те с пуним правом можемо говорити о основној информатичкој писмености, али формално образовање и поред свих напора тек лагано и веома неуједначено прати динамику ових промена. Сви наши курсеви за децу усмерени су управо на ученике основних али и средњих школа како би се већ пре значајног професионалног опредељења упознали са занимљивим светом програмирања и информатике. Дуго искуство у раду са ученицима показали су нам да преко визуелних програмских језика – као што су C# основни, С# напредниSCRATCH или PYTHON ученици интуитивно уче оно најважније: алгоритамско размишљање и решавање проблема на начин који је кључан за развој програмерских вештина. 

Нов методолошки приступ и практичан рад на пројектним задацима током трајања курсева SCRATCH и PYTHON усмерени су на почетне нивое и основне информатичке вештине, те су ова два курса права прилика да се опробате у визуелно лепим, једноставним графичким програмским језицима. Оба језика усмерена су на лакоћу и брзину, те се полазници курсева не сусрећу одмах са тешким послом самог кодирања, већ ова окружења пружају прилику да се апликације програмирају помоћу већ израђених блокова кодова.

Детаљније о курсевима и терминима:

Курс PYTHON - ЛИНК

Курс SCRATCH ОСНОВНИ - ЛИНК

Курс C# ОСНОВНИ - ЛИНК

Курс C# НАПРЕДНИ - ЛИНК

Курсеви CET -а организују се у учионицама Рачунарске гимназије, па ученици имају стимулативно радно окружење и најсавременију опрему. Рад у групама до 15 полазника до сада је дао најбоље резултате, јер ученици имају прилику да индивидуалан рад удружују у групе и радне пројекте, а да свако има довољно времена за менторски рад са предавачима или прилику да своје радове јавно представи пред својим вршњацима. 

Часови су организовани у блок наставу током које се теоријска знања одмах и практично примењују, а до завршетка курса, сви наши ученици успешно довршавају своје „пројектне задатке“ ка којима је рад током курсева усмерен. 

Наши курсеви програмирања у SCRATCH, PYTHON и C#  права су прилика да се слободно време проведе на занимљив и продуктиван начин, да се упозна ново друштво и пробуди радозналост, упорност и лагано закорачи у свет професионалног програмирања.