Нада Трајковић и Марија Паламаревић кандидаткиње за учешће на математичкој олимпијади за девојке у Грузији

23. октобар 2020.

Нада Трајковић и Марија Паламаревић, ученице Рачунарске гимназије, оствариле су право учешћа на изборном такмичењу за Десету европску математичку олимпијаду за девојке (EGMO 2021) која ће бити одржана у Кутаисију (Грузија) од 9. до 15. априла 2021. године. Такмичење се одржава по правилима Међународне математичке олимпијаде за средњошколце (IMO), с тим што су екипе састављене од по 4 ученице срење школе које одреде национална друштва математичара, као и два пратиоца. 

     

          Нада Трајковић                                    Марија Паламаревић

 

Да би екипа била што раније одређена и такмичарке могле да се припреме, организује се изборно такмичење за састав екипе. Ово такмичење ће бити одржано у суботу, 14. новембра 2020. године у свечаној сали Математичке гимназије у Београду (Краљице Наталије 37), са почетком у 10.30 часова. 

Право ушешћа на изборном такмичењу, према одлуци Извршног одбора, имају ученице средње школе које су у претходном циклусу такмичења из математике за средње школе на Државном такмичењу освојиле награду или похвалу у А категорији, односно прву или другу награду у Б категорији; чланице екипе Србије на претходној Јуниорској балканској математичкој олимпијади; чланице екипа Србије на претходним EGMO. 

Због овогодишњих ванредних околности донета је одлука да право учешћа на изборном такмичењу имају и све ученице које су задовољиле следећа два услова - оствариле су право учешћа у прошлогодишњем Изборном такмичењу за састав екипе за EGMO 2020, и оствариле су право учествовања на Државном такмичењу из математике за средње школе 2020. године. 

Поред Наде Трајковић и Марије Паламаревић из Рачунарске гимназије, ученице које су оствариле право учешћа на изборном такмичењу долазе из Математичке гимназије, Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, Ужичке гимназије, Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша, Шабачке гимназије, Прве крагујевачке гимназије, Треће београдске гимназије, Девете београдске гимназије, Гимназије "Бора Станковић" из Бора, Алексиначке гимназије и Гимназије "Милош Савковић" из Аранђеловца.