Ако већ знаш да су рачунари онолико паметни колико смо ми вешти да их програмирамо и већ знаш разлику између „>>> 10 / 3” и „>>> 10.0 / 3”, Python може бити твоје ново омиљено окружење, посебно ако волиш да играш видео игре и веома желиш да их ствараш. Идеално, основни курс програмског језика Python  намењен је ученицима и ученицама старијих разреда основне школе, те га од срца препоручујемо талентованој и заинтересованој деци од V до VIII разреда.

Python као програмски језик има великих предности. Пре свега, Python није визуелни програмски језик попут Sratch језика, али пружа јасно и пријатно окружење за рад, због чега се истиче као програмски језик који има могућности за лак прелазак са неког визуелног језика у свет “озбиљног” кодовања. Друга, врло озбиљна предност програмског језика Python  је његова изразита популарност – а како и не би био један од омиљених програмских језика када на основама овог језика функционише велики део Google апликација, али и Yоutube, Instagram или Dropbоx.

Током основног курса програмског језика Python, научићеш бројне наредбе, изразе и променљиве, како да условљаваш проблеме, да развијаш логичке претпоставке и задајеш фукције; како да направиш игру погађања, програмираш штоперицу или направиш неке класичне игре – попут Pong-a. Учићемо да цртамо, и уносимо са миша, радимо са листама и речницима. Када све добро савладамо, прелазимо и на основе објектно оријентисаног програмирања и рад са тракама слика, а за крај нам следе и најзанимљивије ствари: основе физике игара, креирање ликова, али и додавање музичке подлоге и звукова нашим играма. Све ово заокружујемо знањима из скупова и анимацијама које ће од низова слика направити глатке визуелне чаролије.

Основни курс програмског језика Python  намењен је почетницима у програмирању, али није лоше да ипак добро владаш математиком и евентуално физиком.

Oсновни курс програмског језика Python  намењен је ученицима и ученицама старијих разреда основне школе, те га од срца препоручујемо талентованој и заинтересованој деци од V до VIII разреда.

Садржај курса:

  • основне аритметичке операције и њихова примена (сабирање, одузимање, множење, сложени изрази и променљиве, цели и реални бројеви);
  • целобројно и реално дељење;
  • уграђене функције (основни појам, минимум и максимум, апсолутна вредност, остале математичке функције);
  • дефинисање функција (сврха, примери, функције са више резултата);
  • низови (надовезивање, учитавање, дужина и издвајање делова, претрага и цифра у ниски);
  • структуре података (листе, скупови, торке, речници);
  • гранање (наредбе, поређење, провера припадности листи, скупу и речнику, логичке вредности, комбиновање више логичких услова, конструкција елиф);
  • измена вредности променљивих (промене скаларних вредности и вредности листа и речника);
  • понављање (бројачке променљиве, измене у петљи, пролазак кроз листу, ниску, речник, условне и угнежђене петље);
  • корњача графика (наредбе, линијски програми, понављање, гранање петље, процедуре, слободно цртање);
  • Карел робот (линијски програми, понављање, гранање, разни лавиринти);
  • основни алгоритми (сабирање, бројање, множење, минимум и максимум, пресликавање, филтрирање, претрага).

Уз практичан рад на часу обезбеђена је и стручна, пратећа литература уз коју ћеш моћи да прошириш своја знања, поиграш се са програмирањем и код куће.

Пријавите се за курс путем форме за пријаву

која се налази на сајту ЦЕТ-а кликом ОВДЕ