Велики пројекат промоције информатике међу основцима

Суботом волимо информатику је пројекат популаризације информатике међу основцима који Рачунарска гимназија уз велику и несебичну подршку компаније ЦЕТ изводи од 2005. године.
Кроз наше учионице прошле су генерације нових информатичара и талентоване деце која су у нашим клупама откривала љубав према чудесном свету рачунарства и информатике.
Овај пројекат осмишљен је као тачка сусрета између ученика и професора информатике, и намењена је завршним разредима основне школе, а наша гимназија остварила је дугогодишњу сарадњу са професорима информатике основних школа у Београду.

Суботом волимо информатику 2020/2021

Ове године у понуди су  обуке из програмских језика Python, Основни С# и Напредни С#. Сваки наставник информатике може пријавити по једног ученика за бесплатну обуку из сваког од понуђених програмских језика (дакле, сваки професор информатике може пријавити по једног свог ученика за Python, С# и напредни С#, укупно три ученика).

Python (основни)
Python као програмски језик има великих предности. Пре свега, Python није визуелни програмски језик попут Sratch језика, али пружа јасно и пријатно окружење за рад, због чега се истиче као програмски језик који има могућности за лак прелазак са неког визуелног језика у свет “озбиљног” кодовања.
C# (oсновни)
На овом курсу циљ је да се полазник упозна са програмским окружењем C#,  да научи основне контроле, основне елементе графике и  да задаје једноставне алгоритамске проблеме. Циљ курса је савлађивање основних техника програмирања.
C# (напредни)
Курс је намењен полазницима који већ знају неки програмски језик или су похађали Основни курс C# програмског језика. Циљ овог курса је  савлађивање најразличитијих приступа у решавању сложених проблема и стицање основе за даље усавршавање и наравно – учешће на такмичењима.

Наше обуке

Све обуке одржавају се суботама у преподневним часовима

Од почетка школске 2020/2021. настава ће се одржавати у просторијама Рачунарске гимназије (Кнез Михаилова 6/6), уз напомену да ће бити обезбеђене све препоручене епидемиолошке мере у циљу заштите од вируса COVID 19, што подразумева обавезну дезинфекцију руку и мерење температуре на улазу у гимназију, као и обезбеђен простор од 4м2 за сваког ученика у учионици. Обавезно је ношење заштитне маске!
Полазници који одаберу да курс слушају “од куће”, моћи ће да прате наставу онлајн, у реалном времену (чују глас предавача, а на екрану прате његову презентацију или писање по графичкој табли. Уколико ученик од куће жели нешто да пита професора, „подигне руку“ и његово питање чују сви у учионици). Услов за праћење наставе на овај начин је да ученик поседује неопходну инфраструктуру (рачунар, интернет, микрофон и слушалице). Ови ученици ће добити детаљно упутство за праћење онлајн наставе.

Пријаве за пројекат Суботом волимо информатику отварају се 15. августа и трају до попуне места

Ученике можете пријавити електронски