По чему се Рачунарска гимназија разликује од других?

Рачунарска гимназија основана је 2005. године као прва информатичка гимназија у Србији. Наша гимназија препознала је важност напретка у области рачунарства и информатике. Знање је највећи покретач напретка и зато Рачунарска гимназија инсистира на врхунском информатичком знању. Ученицима који су поред информатике талентовани за математику или физику у нашој гимназији пружа се могућност да стекну квалитетно и применљиво знање и из ових области.

Најтраженије занимање и добро плаћен посао

Савремене технологије су постале незаменљив део нашег свакодневног живота. Млађе генерације не знају како је изгледао живот пре појаве мобилних телефона и интернета. Све већа примена рачунарства доводи до веће тражње информатичких занимања, која су постала дефицитарна и код нас. Једино дипломци информатике не чекају посао. За разлику од других, они могу да бирају где желе да раде и под којим условима. С обзиром на велику потражњу за добрим програмерима, администраторима и дизајнерима, не чуди податак да су примања у овој области неколико пута већа од просечне плате. Избором Рачунарске гимназије одабрали сте сигуран пут ка успешној професионалној каријери са високим примањима. Наши ученици већ као студенти раде у Мајкрософтовом развојном центру у Србији, други учествују у изради филмова и реклама са специјалним ефектима, успешно се баве графиком, wеb дизајном. Такође, неки су оснивали своје фирме још као ученици завршних разреда РГ-а и успешно наставили своје даље школовање.

Квалитетно, савремено, применљиво знање

У свету ИТ-а врло је важно да увек имате нова и применљива знања. Рачунарска гимназија прати светске трендове и своје ђаке учи савременим техникама и вештинама. Отуда и сарадња са најбољим светским компанијама (Microsoft, Oracle и Cisco), која омогућава изучавање најновијих информатичких достигнућа. Наши ученици тако стичу потребна знања за добијање међународно признатих сертификата.

Одличан наставни кадар
Наставни кадар Гимназије чине искусни педагози и врхунски стручњаци са дугогодишњим искуством. Рад у мањим групама омогућава бољу комуникацију између ученика и наставника. Наставници лакше препознају таленте и афинитете сваког ученика и помажу им да прошире своја знања и вештине. Осим тога, они не помажу својим ученицима само у решавању математичких и информатичких проблема, већ и у решавању уобичајених тинејџерских недоумица.

Srdjan-Ognjanovic (1)

Срђан Огњановић

професор математике

Рачунарска гимназија је на најбољи начин нашла склад између математике и информатике, при чему није угрожено опште образовање ученика. Слично као у Математичкој гимназији, професори су изузетно мотивисани да у свему помогну својим ђацима, а они то осећају и умеју да узврате. Од огромног је значаја и мали број ученика у одељењу, јер то омогућава професорима да пажњу посвете баш сваком ученику.

Dusan_Popadic

Душан Попадић

институт Михаило Пупин

За Рачунарску гимназију сам први пут чуо негде у мају 2010. године (на самом крају 8. разреда основне школе) када сам добио понуду за стипендију. Мој тадашњи план је био да упишем или Математичку или Прву београдску гимназију. Да ипак упишем Рачунарску гимназију одлучио сам се због сјајног професорског кадра који је у њој тада радио и због тога што су сви људи које сам питао, а знали су за њу имали само речи хвале.

nikola-tasic-alumni-rg-200×200

Никола Тасић

ученик и сарадник у настави Рачунарске гимназије

Имао сам срећу да је моје одељење било изузетно разнолико (упркос малом броју ученика), тако да смо имали прилику доста тога да научимо једни од других, и те људе могу слободно да убројим међу најбоље пријатеље.

ivan_drecun-200×200

Иван Дрецун

асистент на Математичком факултету и сарадник у настави РГ

Знања која сам стекао у Рачунарској гимназији су ми помогла да остварим више награда на државним такмичењима из програмирања, математике и физике. Најдражи успеси са такмичења су ми две треће награде на Српској информатичкој олимпијади, једна у трећем и једна у четвртом разреду. Након што сам завршио гимназију, директор школе ме је позвао да заједно са Душаном Попадићем држим додатну наставу из информатике, што сам са радошћу прихватио.

nikola_simic-200×200

Никола Симић

Развојни центар Мајкрософт

Рачунарска гимназија је била спонзор, промотер и организатор већине такмичења на којима сам учествовао, па се код мене појавила изразита жеља за уписивањем ове школе. Коначно, када сам освојио награду на државном такмичењу из програмирања у Новом Саду, добио сам стипендију Рачунарске гимназије и моја жеља за наставак школовања се испунила.

ana trisovic (1) (1)

Ана Тришовић

универзитет Харвард

Због тога што смо радили у малим групама имали смо близак однос са нашим професорима. Они су увек покушавали да нам изађу у сустрет како бисмо савладали градиво. Знање које сам стекла у Рачунарској гимназији било је добра подлога за факултет. У Гимназији смо имали добро друштво и окружење у којем се цени рад и оригиналност. Оно што је посебно значајно за мене је, што сам се у Гимназији спријатељила са Маријом Јанковић и Јеленом Стојковић, са којима сам и данас јако блиска.

Natasa-Calukovic (1)

Наташа Чалуковић

професор физике

Веома сам задовољна реакцијом школе и организацијом наставе у скроз новој ситуацији. Још сам задовољнија одазивом ученика, чак мислим да су све ово време присутнији на настави (и физички, и нарочито ментално) него у уобичајеним околностима.

Проходност на све факултете

Поред савлађивања савремених рачунарских техника и вештина, велики акценат се ставља и на добијање темељног општег образовања. Ученици наше Гимназије раде по плану и програму природно-математичког смера који је надограђен новим информатичким предметима, а којих има по три у свакој наставној години. Као матурантима наше гимназије, отворена су им врата факултета свих усмерења, како у земљи, тако и у иностранству. Којим год путем даље да крену, увек ће им бити потребна знања и вештине које су стекли у Рачунарској.

Настава

Наставни план и програм реализују се по светским стандардима, у савремено опремљеним учионицама. Овакав вид преноса знања испоставио се као ефикаснији, јер подстиче заинтересованост и ангажованост ученика на часу, како за информатику, тако и за математику, физику, географију, историју и друге предмете.

Настава у Рачунарској гимназији организована је у преподневним часовима, а ученици се могу укључити у низ додатних активности према својим интересовањима и афинитетима. У ове активности укључене су информатичке секције, те припреме за такмичења из математике, физике и информатике, као и за такмичења из свих осталих наставних предмета који су ученицима посебно занимљиви. Резултат посвећености професора и ученика, те одличне међусобне сарадње, јесу успеси ученика наше гимназије на државним такмичењима и српским олимпијадама.

Наставни план и програм Рачунарске гимназије реализује се по светским стандардима и одговара свим савременим захтевима који се постављају у процесу образовања младих људи

Сарадња са родитељима

У сарадњи са родитељима води се рачуна да се сваком ученику посвети максимална пажња уз пуно уважавање личног интегритета.  С обзиром на то да је тинејџерско доба буран период у животу сваке породице, школа је ту да помогне у превазилажењу свих препрека и проблема. Прати се успех и понашање сваког ђака, како би се правовремено реаговало. Путем електронског школског дневника родитељи могу пратити напредак и рад своје деце у школи, а по потреби се могу обратити професорима или психологу школе. Врата Секретаријата Гимназије увек су отворена.

Ваннаставне активности

Гимназија омогућава својим ученицима стицање међународних сертификата, учешће на многобројним такмичењима, конференцијама, радионицама и посете IT компанијама.

У оквиру факултативног предмета Савремене информационе технологије, међународно признати сертификати за ученике у областима:

Такмичења и конкурси у организацији Друштва математичара Србије:

  • такмичења из математике и програмирања
  • конкурси Дигитални постер и Финансијска писменост

Такмичења, конкурси и разни образовни програми у области предузетништва у сарадњи са организацијом Достигнућа младих, огранка светске организације Junior Achivement:

Конкурс mts:app у оквиру којег ученици креирају апликације за мобилне уређаје у организацији компаније Telekom Srbija за ученике гимназија за ученике талентоване у области математике и информатике.

Сарадња са Иницијативом Дигитална Србија:

У оквиру различитих програма и сарадњи посете IT  компанијама:

Радионица машинског учење у оквиру секције према програму и у сарадњи са Српским друштвом за вештачку интелигенцију.

Програм UNHCR за средњошколце.

Спортске и друштвене активности

Гимназија подстиче свестраност својих ученика, тако што им омогућава учешће у разним спортским и друштвеним активностима. Било да је у питању активно бављење спортом или разонода, трудимо се да подржимо своје ђаке и омогућимо им да буду успешни у сваком сегменту свог живота. У школи се одржавају драмске, музичке, реторичке, новинарске и gaming секције, а наши ученици су активни пливачи, веслачи, одбојкаши, рукометаши, кошаркаши, тенисери и уметници.