По чему се Рачунарска гимназија разликује од других?

Рачунарска гимназија основана је 2005. године као прва информатичка гимназија у Србији. Наша гимназија препознала је важност напретка у области рачунарства и информатике. Знање је највећи покретач напретка и зато Рачунарска гимназија инсистира на врхунском информатичком знању. Ученицима који су поред информатике талентовани за математику или физику у нашој гимназији пружа се могућност да стекну квалитетно и применљиво знање и из ових области.

Најтраженије занимање и добро плаћен посао

Савремене технологије су постале незаменљив део нашег свакодневног живота. Млађе генерације не знају како је изгледао живот пре појаве мобилних телефона и интернета. Све већа примена рачунарства доводи до веће тражње информатичких занимања, која су постала дефицитарна и код нас. Једино дипломци информатике не чекају посао. За разлику од других, они могу да бирају где желе да раде и под којим условима. С обзиром на велику потражњу за добрим програмерима, администраторима и дизајнерима, не чуди податак да су примања у овој области неколико пута већа од просечне плате. Избором Рачунарске гимназије одабрали сте сигуран пут ка успешној професионалној каријери са високим примањима. Наши ученици већ као студенти раде у Мајкрософтовом развојном центру у Србији, други учествују у изради филмова и реклама са специјалним ефектима, успешно се баве графиком, wеb дизајном. Такође, неки су оснивали своје фирме још као ученици завршних разреда РГ-а и успешно наставили своје даље школовање.

Квалитетно, савремено, применљиво знање

У свету ИТ-а врло је важно да увек имате нова и применљива знања. Рачунарска гимназија прати светске трендове и своје ђаке учи савременим техникама и вештинама. Отуда и сарадња са најбољим светским компанијама (Microsoft, Oracle и Cisco), која омогућава изучавање најновијих информатичких достигнућа. Наши ученици тако стичу потребна знања за добијање међународно признатих сертификата.

Одличан наставни кадар
Наставни кадар Гимназије чине искусни педагози и врхунски стручњаци са дугогодишњим искуством. Рад у мањим групама омогућава бољу комуникацију између ученика и наставника. Наставници лакше препознају таленте и афинитете сваког ученика и помажу им да прошире своја знања и вештине. Осим тога, они не помажу својим ученицима само у решавању математичких и информатичких проблема, већ и у решавању уобичајених тинејџерских недоумица.

Srdjan-Ognjanovic (1)

Срђан Огњановић

Рачунарска гимназија је на најбољи начин нашла склад између математике и информатике, при чему није угрожено опште образовање ученика. Слично као у Математичкој гимназији, професори су изузетно мотивисани да у свему помогну својим ђацима, а они то осећају и умеју да узврате. Од огромног је значаја и мали број ученика у одељењу, јер то омогућава професорима да пажњу посвете баш сваком ученику.

Natasa-Calukovic (1)

Наташа Чалуковић

Веома сам задовољна реакцијом школе и организацијом наставе у скроз новој ситуацији. Још сам задовољнија одазивом ученика, чак мислим да су све ово време присутнији на настави (и физички, и нарочито ментално) него у уобичајеним околностима.

Проходност на све факултете

Поред савлађивања савремених рачунарских техника и вештина, велики акценат се ставља и на добијање темељног општег образовања. Ученици наше Гимназије раде по плану и програму природно-математичког смера који је надограђен новим информатичким предметима, а којих има по три у свакој наставној години. Као матурантима наше гимназије, отворена су им врата факултета свих усмерења, како у земљи, тако и у иностранству. Којим год путем даље да крену, увек ће им бити потребна знања и вештине које су стекли у Рачунарској.

Настава

Наставни план и програм реализују се по светским стандардима, у савремено опремљеним учионицама. Овакав вид преноса знања испоставио се као ефикаснији, јер подстиче заинтересованост и ангажованост ученика на часу, како за информатику, тако и за математику, физику, географију, историју и друге предмете.

Настава у Рачунарској гимназији организована је у преподневним часовима, а ученици се могу укључити у низ додатних активности према својим интересовањима и афинитетима. У ове активности укључене су информатичке секције, те припреме за такмичења из математике, физике и информатике, као и за такмичења из свих осталих наставних предмета који су ученицима посебно занимљиви. Резултат посвећености професора и ученика, те одличне међусобне сарадње, јесу успеси ученика наше гимназије на државним такмичењима и српским олимпијадама.

Наставни план и програм Рачунарске гимназије реализује се по светским стандардима и одговара свим савременим захтевима који се постављају у процесу образовања младих људи

Сарадња са родитељима

У сарадњи са родитељима води се рачуна да се сваком ученику посвети максимална пажња уз пуно уважавање личног интегритета.  С обзиром на то да је тинејџерско доба буран период у животу сваке породице, школа је ту да помогне у превазилажењу свих препрека и проблема. Прати се успех и понашање сваког ђака, како би се правовремено реаговало. Путем електронског школског дневника родитељи могу пратити напредак и рад своје деце у школи, а по потреби се могу обратити професорима или психологу школе. Врата Секретаријата Гимназије увек су отворена.

Спортске и друштвене активности

Гимназија подстиче свестраност својих ученика, тако што им омогућава учешће у разним спортским и друштвеним активностима. Било да је у питању активно бављење спортом или разонода, трудимо се да подржимо своје ђаке и омогућимо им да буду успешни у сваком сегменту свог живота. У школи се одржавају драмске, музичке, реторичке, новинарске и gaming секције, а наши ученици су активни пливачи, веслачи, одбојкаши, рукометаши, кошаркаши, тенисери и уметници.