ana trisovic (1) (1)

Ана Тришовић

Квалитетно знање које се стекне у средњој школи одлична је подлога не само за упис жељеног факултета већ и за успех на факултету. О томе најбоље сведочи сјајна каријера бивше ученице Рачунарске гимназије, Ане Тришовић која данас ради на Универзитету Харвард.

Рачунарску гимназију уписала је по препоруци другарице. Уписала сам Рачунарску гимназију по препоруци једне од мојих најближих пријатељица, Марије Јанковић. Марију сам упознала на такмичењима из физике у Истраживачкој станици Петница. И она је, такође, у том тренутку уписивала Рачунарску гимназију, каже Ана.

Из Рачунарске гимназије носи најлепше успомене. Највредније што је понела из Гимназије је драгоцено знање и искрено пријатељство. Моје искуство из гимназије је позитивно. Због тога што смо радили у малим групама имали смо близак однос са нашим професорима. Они су увек покушавали да нам изађу у сустрет како бисмо савладали градиво. Знање које сам стекла у  Рачунарској гимназији било је добра подлога за факултет. У Гимназији смо имали добро друштво и окружење у којем се цени рад и оригиналност. Оно што је посебно значајно за мене је, што сам се у Гимназији спријатељила са Маријом Јанковић и Јеленом Стојковић, са којима сам и данас јако блиска, присећа се Ана.

Након што је завршила Рачунарску гимназију, Ана Тришовић са лакоћом уписује чак два факултета, Рачунарски факултет и Машински факултет у Београду. Током студирања радила је у Мајкрософт развојном центру Србија. Успешно је завршила студије у Београду, након чега одлази на престижни Универзитету у Кембриџу и тамо завршава докторске студије.

Током трајања докторских студија, Ана Тришовић награђена је за изузетна академска достигнућа, вођство и дтруштвени рад Гугловом Др Анита Борг стипендијом. Захваљујући стипендији одлази на једногодишњу праксу у ЦЕРН-у (Тhe European Organisation for Nuclear Research) у Женеви. У ЦЕРН-у је радила на пројекту из области чувања и складиштења података.

Данас, Ана Тришовић ради на Универзитету Харвард. Њена истраживачка интересовања из области информатике су рачунарска поновљивост, одрживост софтвера, порекло података, очување и поновна употреба истраживања.