jelena-anitc-rg-200×200

Јелена Антић

Бивша ученица Рачунарске гимназије софтверска инжењерка у Google-у

Захваљујући врхунским знањем којим су опскрбљени по завршетку средње школе, матурантима Рачунарске гимназије отворена су врата факултета и у земљи и у иностранству, али и у великим компанијама у којима са лакоћом проналазе запослење. Пример је бивша ученица Рачунарске гимназије Јелена Антић, данас софтверска инжињерка у компанији Google у Цириху у којој ради на производу Google Shopping.

Након завршетка основне школе и дилеме да ли да упише Математичку или Рачунарску гимназију ипак се определила за Рачунарску гимназију.

Упoрeдивши нaстaвнe прeдмeтe у oбe шкoлe као и рaд у мaлим групaмa, није ми билo тeшкo дa сe oдлучим зa Рaчунaрску гимнaзиjу. Дa сaм дoнeлa прaву oдлуку, увeрилa сaм сe у нaрeднe чeтири гoдинe. Моје интeрeсoвaњe зa мaтeмaтику, прoгрaмирaњe, биoлoгиjу, пoсeбнo гeнeтику, стaвили су мe прeд слeдeћу живoтну рaскрсницу. Следећи избoр ми jе биo ETФ, oдсeк Сoфтвeрскo инжeњeрствo, a знaњa из Рaчунaрскe гимнaзиjе прeдстaвљaлa су ми изузeтну oснoву зa мнoгe прeдмeтe нa свим гoдинaмa студиjа, кaо и зa стручну прaксу, коjу сaм oбaвилa у кoмпaниjи Нoрдeус , истиче Јелена.

Основне студије завршила је на Електротехничком факултету у Београду, смер софтверско инжињерство. Tоком студија своје знање усавршавала је на пракси у компанији Nordeus у Београду. Након завршених основних студија уписала је мастер студије на Ecole polytechnique federale de Lausanne у Швајцарској, смер Computer Science. Tоком мастер студија имала је праксу у компанији Google у Цириху након чега јој је понуђен посао у овој компанији.

Јелена ради данас ради у  компанији Google, једној од најпожељнијих инжењерских на свету, на производу Google Shopping.

Уживам у Google-у. Тренутно радим на производу Google Shopping где ми друштво праве колеге 15 различитих нација. Мој тим је изванредан, мотивише ме да напредујем и развијам се. На послу се осећам као код куће, имамо коју год желимо храну на располагању, а на паузи идемо у теретане или на часове јоге, овако описује свој радни дан.

Како изгледа процес запошљавања у овој компанији и шта је то што би будућим Google кандинатима могло помоћи при запошљавању, Јелена преноси из личног искуства:

Процес запошљавања може да тече на два начина: пракса и конкурс за посао који се налази на Гугловом сајту за каријере. Први начин је да се почне са пријавом за праксу која траје од 3 до 6 месеци, а подразумева пуно радно време и плаћена је. За добијање праксе пролазе се кругови који се састоје од три до четири дугачка телефонска интервјуа након чега следи интервју уживо. После шест месеци, уколико пожелите да се пријавите на посао за стално, уследиће још два интервјуа, након којих ће комисија одлучити да ли ће вам понудити посао. Ако се пријавите на оглас за посао, уследиће исти кругови интервјуа само без праксе. Јако је важно да током интервјуа све време причате гласно и самоуверено “.

Специфичност ове компаније огледа се у томе што од кандидата за посао не траже високе оцене или просек, већ нешто што се популарно зове “Guglines”. “Gugli” би, према њиховом опису била особа која је тимски играч, неко ко показује иницијативу, али је уједно и скроман, способан да се брзо и лако адаптира на окружење и да вредно ради. Знање везано за саму позицију је најмање битно али неопходно. Оно што се највише гледа код селекције кандидата јесте процес размишљања те особе, каже Јелена. Многи су митови о томе како изгледа радно место у тој компанији, а истина нас је још више изненадила. Из прве руке Јелена каже да је њу импресионирало колико се води рачуна о исхрани запослених, али и да им је чоколада доступна у неограниченим количинама.

Уколико пак са грицкалицама претерају у кампусу, постоје теретане са личним тренерима, као и јога, spining, зумба и остале спортске активности, тако да нема изговора да не тренирају. Запосленима који не воле јаче тренинге већ само лагане шетње, друштво могу да праве и пси с обзиром на то да је Google “pet-friendly” компанија, а има чак и своја три пса домаћина – каже Јелена.

А да је сваки појединац битан компанији у којој је запослено око 60.000 људи говори и чињеница да се петком одржавају састанци под називом TGIF (Thank God, it’s Friday, у преводу Хвала Богу што је петак) на ком сви запослени разговарају, размењују идеје и постављају питања оснивачима компаније, као и директорима.