slika_JS-200×200

Јелена Стојковић

Јелена Стојковић, бивша ученица Рачунарске гимназије, а данас асистент на Електротехничком факултету, са лакоћом је прешла врло захтеван пут од матуранта основне школе коју је завршила у родном Врању до асистента на Електротехничком факултету у Београду где предаје више предмета.

По завршетку основне школе, Јелена је уписала Рачунарску гимназију и током четири године бриљирала из математике и физике. На државним такмичењима ученика средњих школа освојила је три прве и једну другу награду из математике и две првеједну другу и једну трећу награду из физике. Освојила је трећу награду на Српској физичкој олимпијади. Своје успешно школовање у Рачунарској гимназији крунисала је наградом за најбољи матурски рад под називом Лабораторија за електронику у C#-у, коју је освојила 2010. године.

О томе како је чула за Рачунарску гимназију и како се определила да је упише, као и о својим успоменама из средњошколских дана Јелена каже:

За Рачунарску гимназију сам први пут чула на Савезном такмичењу из математике и уписала сам је два дана након тога. Начин организовања наставе, услови за рад и учење, као и листа наставника који су били запослени у школи су били довољан разлог да са 14 година одем из свог малог родног места и наставим школовање у Београду. Ја сам била друга генерација полазника и такву одлуку је пратила одређена неизвесност јер школа није имала велику историју иза себе. Из ове перспективе могу рећи да у том тренутку нисам могла да направим бољи избор. Самостални живот у Београду и ствари које сам научила у школи су ми јако значиле у наставку школовања и живота. Посебно сам срећна због људи које сам тамо упознала и који су дан данас моји блиски пријатељи.

По завршетку Рачунарске гимназије уписује Електротехнички факултет 2010. године, Одсек за енергетику, смер Електроенергетски системи. Сва раскош њеног талента и огромно знање који су се откривали током средње школе на факултету су се још више развили. Основне студије Јелена је завршила са просечном оценом 10. И овај дипломски рад на тему Примена генетског алгоритма за одређивање оптималне расподеле токова снага у ЕЕS-у награђен је првом наградом ETF BAFA USA за најбољи дипломски рад на основним академским студијама на Електротехничком факултету у школској 2013/14. години.

За наставак школовања сам одабрала Електротехнички факултет и због награда на такмичењу нисам полагала пријемни испит. Факултет сам завршила са просечном оценом 10,00 и морам признати да ми студирање није било посебно захтевно захваљујући доброј подлози коју сам стекла у Рачунарској гимназији.

 

Јелена као ученица Рачунарске гимназије

На такмичењу студената електротехнике Електријада 2013. и Електријада 2014. освојила је прво место из Анализе електроенергетских системадруго место из Електричних машина и треће место из Обновљивих извора енергије. Добила је награду Фондације проф. Мирка Милића 2013. године за најбољег студента завршне године Електротехничког факултета. За најбољег студента Одсека за енергетику изабрана је 2011, 2012, 2013. i 2014. године.

Током студирања успешно је завршила три курса у иностранству: Renewable Energy – Solar Energy 2013. године у Турској, на METU универзитету, Energetic Opportunities and Ecological Threats, на универзитету Supelec у Француској 2014. године и курс From Forest to Green Energy – Analysing the supply chain на Transilvania универзитету у Брашову 2015. године. Јелена је била на двомесечној стручној пракси на Техничком универзизитету у Дрездену 2014. године где је радила на развоју модела и анализи рада ветрогенератора.  U 2014. а две године касније била је провела је три месеца на Техничком универзитету у Бечу као гостујући истраживач и стипендиста Аустријске владе. У оквиру Европског пројекта ERIGrid 2018. године била је на усавршавању на TU Delft у Холандији.

На Електротехничком факултету ради као сарадник у настави од 2015. године, а већ наредне 2016. године унапређена је у звање асистента. Ангажована је на више предмета из области електроенергетских система и уједно студент докторских студија на модулу Електроенергетске мреже и системи.

Тренутно сам запослена на Електротехничком факултету у Београду где радим као асистент и завршавам докторске студије. Мене је каријерни пут навео да завршим у енергетици која на први поглед није блиско повезана са ИТ сектором, али тренд дигитализације уводи информационе технологије у све области. Рачунари данас представљају неопходни део сваке струке и које сам стекла у Рачунарској гимназији ми је дало предност у односу на друге колеге. период у среднњој школи памтим као дивно искуство и моје искрене препоруке будућим средњошколцима да је Рачунаска гимназија прави избор.